Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Fashion Supply излиза на борсата с план за микрофабрика и придобиване на бранд в Бенелюкс

Димитър Стойков, главен изп. директор на Fashion Supply, в "Бизнес старт", 23.06.2022

13:30 | 23 юни 2022
Обновен: 18:29 | 23 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Ще предложим на инвеститорите на БФБ достъп до компания, която има различен рисков профил. Не предлагаме бърз растеж и възвращаемост на инвестицията за 3-4 месеца, но предлагаме стабилност. Това каза Димитър Стойков, главен изп. директор на Fashion Supply, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Благоевградската компания се развива в две основни направления – производство на облекла с нестандартни размери (35-40% дял от приходите) и на младежка женска мода. Дружеството внесе документи за първично публично предлагане (IPO) на Пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM на Българската фондова борса. Целта е да набере до 4,2 млн. лв. капитал, като предлагането ще бъде успешно при записани акции за 3,25 млн. лв.

„Модният бранш беше един от най-засегнатите от пандемията. Овладяхме ситуацията и не освободихме персонал. Вече покриваме загубите от пандемията и до края на 2022 г. планираме да достигнем нивата от 2019 г. За тази година очакваме 10-15% ръст на приходите, а за 2023 г. - поне 20%.“

За 2021 г. приходите на компанията са 6,7 млн. лв. при нетна печалба от 258 хил. лв. Набраният капитал на BEAM пазара ще бъде вложен в четири основни направления - инвестиции в складови и производствени помещения, в машини, в собствена фотоволтаична централа, както и за собствен моден бранд, каза Стойков. Цялостната инвестиция в новите проекти на дружеството ще бъде 6 млн. лв., като компанията ще прибави близо 2 млн. лв. собствен капитал.

С новата инвестиция ще може да внедрим при нас модела на „микрофабрика“ и да предложим възможности за персонализирана мода. Всеки, който влезе в нашия сайт, ще може да си избере предпочитан цвят, десен и размер на дрехата, която иска да закупи, уточни предприемачът. Персонализацията на модата включва и добавяне на текстилни апликации, както и поставяне на инициали и надписи върху облеклото и аксесоарите.

„В момента компанията притежава напълно роботизиран кроялен процес, тоест разкрояването на дрехите и разработването им е напълно автоматизирано, за да се минимизират човешките грешки. С новата инвестиция ще закупим още един робот и няколко настилачни машини, за да удвоим и утроим капацитета си на кроене и производство. Преди пандемията, през 2019 г., капацитетът ни беше около 150 хиляди облекла месечно, но поръчките бяха повече и трябваше да отказваме."

Друга инвестиция ще бъде направена в система за дигитален печат върху тъкани, обясни гостът. „В момента печатът се прави чрез ротационни машини, което изисква използване на минимум 1000 метра от даден десен, докато дигиталният печат позволява отпечатване дори и на два метра плат. Така ще стигнем и до малките брандове, които се опитват да реализират колекции в малки обеми. С тази инвестиция ще им дадем възможност да правят малки серии при нас, а в същото време ние ще реализираме по-големи маржове".

Именно това е и принципа на работа на т.нар. микрофабрики, които позволяват на модните брандове да инвестират по-малко средства в разработването на колекция и пускането й в продажба онлайн. Моделите се произвеждат в микрофабриката едва след онлайн поръчка, като по този начин се преодолява един от основните проблеми пред производителите и търговците - поддържането на голяма наличност на склад, каза събеседникът.

„Голямото предизвикателство тук е, че между 35% и 45% от облеклата, които се купуват онлайн, се връщат обратно от потребителите. Клиентите предпочитат да купят няколко облекла и да върнат тези, които не им харесват. Използвайки модела на микрофабриката, рискът от залежала стока ще се управлява по-добре.“

Относно автоматизацията на бранша гостът каза, че има наложени доставчици на специализирани роботи за кроене - от Италия, Германия и Китай. „Китай е най-големият износител на текстил в света и предлага доста добри решения. При дигиталния печат лидерът е Италия“.

Страните от Бенелюкс и Англия са основните пазари на Fashion Supply в сегмента на облеклата с нестандартни размери. Продукцията на благоевградската компания е изцяло предназначена за износ.

„В момента нямаме собствен бранд, но водим преговори за придобиване на мажоритарен дял в компания от Бенелюкс, която е позиционирана почти изцяло онлайн. По този начин ще предлагаме собствена марка дрехи в средния ценови сегмент, както и при облеклата с нестандартни размери.“

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Как се отразява палитрата от кризи, които преживява света в момента, върху цените на платовете и облеклата? Кой диктува модните тенденции при облеклата с нестандартни размери?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.