Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Върлува общоевропейска тенденция за раздробяване на парламентаризма

Проф. д-р Димитър Веселинов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", 22.06.2022

11:43 | 22 юни 2022
Обновен: 12:16 | 22 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Раздробяване на парламентаризма и на парламентите - това е една обща тенденция, която се случи и в България, и която виждаме и във Франция. Това каза проф. д-р Димитър Веселинов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гостът коментира изборните резултати от парламентарните избори във Франция и какви са последствията, които можем да очакваме. По думите му макронизмът побеждава, например, в западната част на Париж, а източната - левите убеждения. Победата на Меланшон в парламента може да се определи като "пирова". В тези избори взеха участие децата на благоденстващата демокрация и те залитат в крайно десни или крайно леви идеи.

"Има общоевропейска тенденция, която се случи в България, а бе потвърдена и във Франция. Ние сме един пълноценен в политически аспект член на ЕС. Едни и същи неща стават, и в Българи, и в останалата част от ЕС - раздробяване на парламентаризма и на парламентите".

Част от коментарите на събитията във Франция след втория тур на изборите бяха, че за Макрон е настъпила "черна неделя", каза гостът. "Не съм съгласен, защото се запазва лявоцентристката ориентация, но идването на Меланшон, със своя нов екологичен социален съюз, също показа, че имаме и лявоцентристка ориентация".

"Но победата на Меланшон е по-скоро "пирова", защото негова цел бе да стане министър-председател", каза Веселинов. По думите му гласоподавателите са се произнесли, че тези партии могат да имат самостоятелен живот в парламента, защото броят на депутатите им позволява да направят самостоятелни парламентарни групи.

Показателна е и друга тенденция, типична за по-малките населени места, добави гостът. Ние сме изправени пред сложна ситуация във Франция. Премиерът ще определя вътрешната политика и се създава впечатление, че Макрон няма да може да изпълнява своята амбициозна политика, след няколко удара, които получи, но настоящия премиер е преизбран.

"Вторият аспект е какво става в Париж. Там имаме абсолютна победа на левите сили. Десните нямат нито един мандат. На картата на Париж виждаме, че макронистите хващат западната част, евроамериканската ориентация, а източната част е лява".

Във френското общество резултатите след тези избори ще бъдат усложняване на политическия пейзаж, защото за Емануел Макрон ще бъде трудно да проведе в голяма част от своята амбициозна програма. Няма да може да направи значителна реформа във вътрешната си политика - пенсионната реформа ще е трудна, ще трябва да се замисли и за миграцията. За сметка на това ще има пълна свобода да провежда европейската си политика.  

"В тези избори взеха участие децата на благоденстващата демокрация. Демократичният процес е изключително еволюирал и тези деца, които са се възползвали от тези блага на демокрацията, отиват в крайно десни или крайно леви идеи. Този демократизъм таи опасност да доведе до крайности и залитания на махалото - крайно в ляво или крайно в дясно. Много е важно и че има и много голям процент въздържали се". 

Това наказателен вот ли е и с какво Макрон го заслужи? Какви компромиси се ще наложи да направи Макрон? Какво представлява т.нар. френско предложение за решаване на проблемите със Северна Македония и какво трябва да бъде нашето отношение към него?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.