Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България се превръща в лидер в иновациите в автомобилния сектор, но няма кадри

Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", "Бизнес старт", 06.06.2022 г.

12:01 | 6 юни 2022
Обновен: 15:01 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Има съмнения дали заради прегряването на икономиката и липсата на кадри България ще може да отговори на засилващия се интерес на чуждестранните инвеститори. Бурното развитие на сектора се вижда в седем нови потенциални проекта в страната - за производство, батерии и софтуерни проекти. България вече не е толкова евтина дестинация що се отнася до работната ръка, а привлича все повече с качеството си като експертите в индустрията се нареждат сред най-добрите в световен мащаб. Това каза Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Все повече иновации и водещи продукти се разработват в България. Ако погледнете спектъра от въшни автомобилни проекти, които са реализирани в България, 90% от иновациите са създадени тук. Натрупа се опит и доверие от клиентите и водещите компании предпочитат развойната дейност да се прави в България."

Българските иновации се виждат в най-различни автомобилни системи - инфотейнмънт, асистирано шофиране и особено в електрическата мобилност, където акцентът в момента се поставя на разработването на нови батерии с по-голям капацитет.

"Последните две години ни научиха, че веригата на доставки трябва да се промени, така че все повече ще говорим за модели за скъсяване на веригата (nearshoring), в които България попада на челно място - особено голям инвеститорски интерес се очертава да има през тази година и следващата именно по тези причини. Ще ми се да кажа много уверено, че България може да отвърне на този интерес."

Нуждата от кадри в сектора се задълбочава, особено с навлизането на нови инвеститори, каза Михайлов, като се отнася за всички дейности - производство, инженерни и развойни дейности. Повече от всякога секторът има нужда от кадри от чужбина и трябва да се увеличат възможностите за сини карти и стартъп визи, допълни той.

Има голям интерес към електрическите автомобили в страната, но трябва да се въведат по-големи данъчни стимули и да се разшири мрежата от зарqдни станции, каза Михайлов.

Има ли проблеми с веригите на доставки и може ли България да заеме място в рециклирането на електрически автомобили и батерии може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.