Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ученици демонстрират знания и талант в осмото издание на хакатона HackTUES

Калоян Георгиев, координатор на ученическия хакатон HackTUES и Златина Лилова, част от екипа на ученическия хакатон HackTUES, в „Бизнес старт”, 08.03.2022г.

12:15 | 8 март 2022
Обновен: 14:17 | 8 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

От 10 до 13 март ще се проведе осмото издание на ученическия хакатон HackTUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в хакатона ще вземат 250 ученици в 50 отбора. Темата на събитието ще бъде обявена при откриването му на 10 март, от 18:30 ч. в YouTube канала на ТУЕС. Това разказаха Калоян Георгиев, координатор на ученическия хакатон HackTUES и Златина Лилова, част от екипа на ученическия хакатон HackTUES, в  предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Участниците ще могат да се консултират с лектори, които да им дадат насоки след оповестяване на темата. В петък и събота отборите ще работят с менторите и по проектите си. В неделя сутринта започват полуфиналите на събитието. Оценяването е разделено на два етапа – полуфинали и финали. От пет полуфинала пет отбора ще отидат на финал и от тях първите три ще спечелят парични стипендии. Всеки един спонсор също ще предостави награда, която ще бъде изненада.

Работата в екип е едно от нещата, които най-много спъва участниците, защото за два дни нямаш време да опознаеш другите в екипа или да се разберете кой какво да прави. Участници са ученици от 11 и 12 клас, които вече са научили много и искат да покажат на какво са способни пред многото компании, които подкрепят събитието. В състезанието участват и ученици от 8 и 9 клас и целта е те да се научат на нови умения, споделиха събеседниците.

Подготовката за хакатона започна още от месец август и имахме много безсънни нощи покрай организацията. Над 20 компании от IT бранша подкрепят събитието и предоставят ментори, които споделят безценен опит. Всеки отбор има индивидуален ментор, който оказва помощ и съдействие. Екипът ни в училище се състои от 13 души, а желанието ни е участниците в състезанието да бъдат креативни и да излязат извън зоната си на комфорт. На предишни хакатони е имало брилянтни проекти, разказаха Златина и Калоян, които учат в ТУЕС. Двамата са благодарни за възможностите, които им предлага училището, а солидна част от учениците  вече са IT професионалисти още при завършването му.

„Българският IT бранш е един от тези в Европа, които имат най-голямо присъствие на жени, почти 50%. За сравнение в държави като Франция и Германия жените в този сектор са едва 20%”, подчерта Златина.

Златина и Калоян споделиха, че плановете им за бъдещето са свързани в България. Дори и обучението им да продължи в чужбина, това не означава, че след това няма да се върнат и да работят в България.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.