Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Превземането на АЕЦ "Запорожие" от руските войски може да се сравнява с Чернобил

Антон Иванов, енергиен експерт, "Бизнес старт", 07.03.2022 г.

12:59 | 7 март 2022
Обновен: 15:05 | 7 март 2022
Автор: Даниел Николов

МААЕ е била информирана от украинския регулатор, че АЕЦ "Запорожие" е под управлението на руски войски, но оперативният персонал успява да извърши своите нормални дейности. Дори някои да се опита да наруши нормалната работа на АЕЦ, вградените системи за сигурност ще реагират и могат автоматично да спрат реакторите. Това заяви енергийният експерт Антон Иванов в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това е смущаваща информация - има ясен определен ред за управление на ядрени обекти, който включва ясни зависимости между различните нива на управление. В случая те са нарушени значително... най-малко са нарушени изискванията за физическа защита."

Минимизирани са всички възможности за развитие на аварията насетне, като в момента работи само един реактор. 

В региона на Южноукраинската АЕЦ също се водят военни действия, но екипът там най-вероятно ще предприеме нужните мерки, предположи Иванов.

Случаят ще остави много дълбока следа в ядрената енергетика - въпреки че за момента няма изтичане на радиация, той ще бъде сравняван с инцидентите в Чернобил и Фукушима заради потенциалната заплаха, каза Иванов.

Презапасяването с калиев йодид в България и други страни от Източна Европа показва недоверието в гражданите в информацията от властите в такива случаи, коментира той. 

Информацията, която се предоставя в момента е много открита и изчерпателна, увери Иванов. 

"Има много системи за следене, които няма да допуснат населението да не е информирано предварително, ако радиоктивен облак се насочва към нашата страна."
  
Целия коментар може да гледате във видеото.
 

Всички гости на предването "Бизнес старт" може да намерите тук.