Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Явор Куюмджиев: Заблуда е, че КЕВР ощетява потребители за сметка на играчите в енергетиката

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, "Бизнес старт", 03.02.2022 г.

12:33 | 3 февруари 2022
Обновен: 15:14 | 3 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

Повишението в цените на природния газ не е феномен за България и е нормално с оглед на ситуацията на световните пазари. Членовете на КЕВР до момента са изпълнявали са спазвали закона "до последната запетайка", като смяната на някои от тях се налага поради изтичането на техните мандати преди месеци. Това коментира Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Получи се голямо недоразумение в министър-председателя, че КЕВР ощетява потребителите за сметка на някой от играчите в енергетиката - ЕРП-та, производители. По-скоро е бил заблуден, защото КЕВР е институция, която трябва балансира интересите на всички..., което не винаги е възможно. Предстои да видим дали ще се подобри работата."

КЕВР не може да променя наредбите за ценообразуването и търговията, промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от ВЕИ и други са прерогатив на парламента, напомни Куюмджиев. 

"По-малка част от тези правила са предмет на юрисдикцията на КЕВР в поздаконови актове. Може би новите членове ще изпъляват други политики."

"Не вярвам, че някои умишлено се опитва да ликвидира "Булгаргаз" и да му открадне клиентите", каза Куюмджиев в коментар за смяната на борда на директорите на дружеството.

Според него не може да се твърди, че "Булгаргаз" е отказала да доставя пълните договорени количества азерски газ в България, за да облагодетелства руския доставчик "Газпром". До завършването на газовата връзка с Гърция, България няма как да транспортира пълното количество, а договорите с азерския консорциум имат фиксирани точки на доставки, които трудно могат да бъдат променяни, каза той.

"Когато направим тръбата с Гърция, ще се получи истинската диверсификация на газовия пазар... Единственото, което може да се направи са някакви суопови сделки - да продадем азерски газ на гърците, а те да ни продадат техния руски газ."

Всяка намеса на правителството на пазара създава огромни проблеми, каза Куюмджиев и добави, че сметката за данъкоплатците след трите месеца на мораториум за цените на тока ще бъде около 2 млрд. лв.

Проверките както в дейностите на "Булгаргаз", така и на КЕВР, няма да имат особен резултат, смята той.

В коментар за кризата около Украйна, Куюмджииев заяви, че "нито Европа, нито Русия, нито Украйна, имат интерес доставките на газ да спрат."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.