Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google надмина прогнозите за приходите заради рекламите по празниците

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 02.02.2022 г.

11:30 | 2 февруари 2022
Обновен: 13:30 | 2 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Alphabet Inc, компанията-майка на Google, надмина прогнозите на анализаторите за тримесечните приходи във вторник, тъй като фирмите са  изразходвали много ресурси за онлайн реклами, за да привлекат клиенти по време на празничния сезон на пазаруване. Приходите нараснаха до 75,33 милиарда долара през четвъртото тримесечие от 56,90 милиарда долара година по-рано, много над прогнозите на Wall Street от 72,17 милиарда долара. Това съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, е ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Печалбата през последното тримесечие се е увеличила с 35% до 20,6 млрд. долара. Това е четвъртата поредна рекордна печалба. За цялата 2021 г. печалбата почти се удвои и достигна 76 млрд. долара. Приходите възлизат на 258 млрд. долара, което е с цели 41% повече на годишна база.

Данните бяха добре приети на Wall Street: в следборсовата търговия акциите поскъпнаха с около 8%. В резултат на това и книжата на конкурентите - включително Meta, преди това Facebook, Twitter и Snap - също поскъпнаха.

Основният бизнес на Google се развива силно, коментира Попов. Приходите от реклама се увеличиха с една трета до 61,2 млрд. долара. През третото тримесечие те растат още повече - с 41%.

Наред с другото Google се възползва от факта, че много хора прекарват повече време в интернет и пазаруват там по време на пандемията. Никоя друга компания в света не продава толкова реклами в интернет, колкото Google. Компанията се възползва и от факта, че много хора работят в офиса и от дома си заради пандемията.

Попов коментира и ръста на акциите на американския производител на чипове AMD с над 11% след публикуването на финансовия отчет на компанията.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.