Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Явор Колев: Дигиталната администрация може да намали корупцията до нулеви нива

Явор Колев, директор на отдел „Киберсигурност“ в "Лев Инс", "Бизнес старт", 22.12.2021 г.

11:43 | 22 декември 2021
Обновен: 13:55 | 22 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Българската администрация е на последно място по дигитализация в ЕС, а дигиталните умения на служителите са на много ниско ниво след похарчените близо 2 млрд. лева за трансформацията й. Създаването на новото Министерство на електронното управление е правилна стъпка, но то трябва да има предимно контролни и методологични функции. Това заяви Явор Колев, директор на отдел „Киберсигурност“ в "Лев Инс" и бивш директор на отдел "Кибепрестъпност" в ГДБОП, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Процесите в различните министерства не са дигитализирани, а абсолютно аналогови", като документи се завеждат на ръка във физически регистри, предават се на хартия и чрез куриерски услуги между различните администрации, за което се плащат милиони левове, каза Колев. 

"Ние нямаме дигитализация - нещо, което е много лесно. Дигитализацията на администрацията ще спести изключително много разходи, ще съкрати времето, и ще намали корупцията дори до нулеви нива."

Според Колев трябва да се създадат отдели във всяко едно ведомство, които да се занимават с процеса на дигитална трансформация с ясни срокове, планове и отговорности, а министерството да има контролни и методологични функции.

България отдавна има законодателство срещу насаждането на омраза по расова, етническа принадлежност и националност, но няма текстове за сексуалните малцинства. Държавата може да заеме по-активна позиция спрямо престъпленията за обида и клевета и да криминализира престъпленията срещу неприкосновеността на личния живот за пълнолетни. Страната има традиции в тази сфера и ще се изискват малко промени, за да се приложат европейските предложения за мерки срещу речта на омразата, престъпленията от омраза и кибернасилие, смята Колев. 

"По време на пандемията има двойно увеличение на всички кибепрестъпления според данни на Европол за 2021 г. - финансови престъпления, престъпления срещу личност и деца, нерегламентиран достъп. Това е съвсем нормално тъй като престъпниците се ориентират да извършват своите престъпления, там където са техните жертви."

Ако фабрики за интернет тролове се занимават с престъпна дейност като насаждане на расова и религиозна омраза, те трябва да бъдат преследвани от закона, коментира Колев. "Тези фабрики за фалшиви новини и за тролове са много популярни по целия свят и в България ... Има фирми, които се занимават да публикуват положителни мнения за компании, но могат да се използват и за негативни кампании срещу конкуренцията."

В коментар за авторското право в Интернет и популярни български торент сайтове, Колев заяви, че те са загубили своите потребители с навлизането на платените платформи. "Платформите дават на потребителите от една страна много високо качество на услугата, и от друга - усещането, че не нарушават закона."

Според Колев държавата има достатъчно инструменти, за да открие извършителите на дадено кибер престъпление. "В Интернет няма анонимност... Единственото, което ни е пречело, са били законови пречки, които не са били приемани заради обществени нагласи", коментира той. "Балансът между сигурност и права трябва да бъде такъв, че да защитаваме правата на гражданите и на жертвите на престъпленията, а не само едни имагинерни права."
 
Явор Колев разказа и за новата кампания на "Лев Инс" „Пази детето в Интернет”, която е започнала тази седмица. Чрез различни мероприятия ще се цели да се изостри вниманието на обществото, така че да няма деца жертви на киберпрестъпления, каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.