Наближава моментът Европа да избере дали ще е съюзник на САЩ или на Китай

Политологът Христо Анастасов, "Светът е бизнес", 27.09.2021

21:05 | 27 септември 2021
Автор: Веселин Николов

"Ключовете" към следваща управляваща коалиция в Германия са в по-малките партии - "Зелените" и "Свободните демократи". Двете партии най-вероятно ще бъдат участници в следващото правителство в коалиция или с Социалдемократите, който спечелиха с малка преднина, или с Християндемократите. Това каза политологът Христо Анастасов в студиото на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

Основният виновник за успеха на Социалдемократите се казва Олаф Шолц, който най-вероятно ще е следващият канцлер. Християндемократите пък отбелязват исторически срив, най-вероятно защото Германия е уморена от Ангела Меркел и има нужда от промяна. Нова голяма коалиция между двете е малко вероятна, като според Анастасов двете партии са пострадали сериозно от съвместното си управление. 

Докато Европа не разбере, че САЩ искат съюзник, който напълно да споделя отношението им към Китай, като същевременно се откаже и от това да търгува с тях, ще продължи да получава "шамари", като този с провалената сделка на Франция за подводниците.

"Може би наближава времето Европа категорично да реши дали ще е съюзник на САЩ или на Китай и че не може да е "еднакво приятел" и с двете държави", каза още Анастасов. 

Според него има натиск от Франция и САЩ над Германия да се въоръжи и да има по-сериозна армия. В годините до днес федералната република значително намали своята армия. Това може и да бъде повод за разногласия между бъдещия канцлер и Еманюел Макрон. Отношенията между двете държави - лидери в Европейския съюз може бъдат обтегнати и при участие на Зелените в следващото германско правителство, защото те са противници на ядрената енергия, а Франция няма никакво намерение да се отказва от атомните си централи. 

Цялата интервю с Христо Анастасов гледайте във видеото.