Кметовете играят много важна роля за прехода към зелена енергия

Георги Стефанов, ръководител "Климат и енергетика" в WWF - България, "В развитие", 27.09.2021 г

18:45 | 27 септември 2021
Обновен: 08:54 | 28 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В България все още не е започнал сериозен разговор за това как ще бъде направен преходът към по-екологични източници на електроенергия. Нуждата от ясен план за изпълнение на Парижкото споразумение е все по-видима. Основна роля в този процес имат кметовете, като тук проблем ще е и това, че по-малките общини не разполагат с необходимия капацитет. 

Това каза в Георги Стефанов, ръководител "Климат и енергетика" в WWF - България, в студиото на "В развитие" с водещ Делян Петришки

Европа се е забавила с преориентирането към екологично производство на електричество поне с едно десетилетие и сега плаща висока цена. "Всеки ден Европа харчи по 1 млрд. евро за внос на изкопаеми горива, към които трябва да включим газа", каза той.

Стефанов посочи, че към момента диалогът по темата за "зеления преход" не е достатъчно конструктивен и не обсъждат реалните алтернативни сценарии. Трябва да започнат да се обсъждат икономическите посоки и технологии, както и какви са новите регламенти и ограниченията за въглищните централи. Трябва да се направи план и оценка на ефектите от прехода към екологично производство на електроенергия.

Стефанов посочи, че финансови инструменти и ресурс има, но това, което липсва към момента са достатъчна ангажираност на властите и институциите. 

Именно около тези проблеми ще се фокусират участниците в Четвъртия форум на кметовете от въгледобивните общини на Централна и Източна Европа, организиран от WWF. В срещата ще вземат участие европейски и местни политици, консултанти и представители на организации, кметовете на Стара Загора, Перник и Бобовдол, който са регионите с най-голяма концентрация на въглищни централи. Събитието ще състои в сряда и проведе в сряда в Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора, като ще има и сериозно онлайн участие.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички издания на "В развитие" може да гледате тук