Наложената глоба на Google от ЕК ще бъде основният акцент на срещата между Тръмп и Юнкер

Любов Панайотова, директор на фондация Европейски институт, Бизнес старт, 23.07.2018

08:57 | 23 юли 2018
Любов Панайотова, директор на фондация Европейски институт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любов Панайотова, директор на фондация Европейски институт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-наболелият въпрос по време на срещата между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще бъде глобата, която ЕК наложи на Google в размер на 4,3 млрд. евро за злоупотреба с доминиращото положение на операционната система за мобилни телефони Android. Глобата е с наистина рекордни размери. Това ще се окаже основният акцент на предстоящата среща. Разбира се, ще се коментират и своеволните мита, които Тръмп налага, търговската война и напрежението, което тя поражда. Това каза Любов Панайотова, директор на фондация "Европейски институт", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Панайотова едва ли би могло да се коментира премахване на глобата на Google, тъй като практиките на компанията са били факт в продължение на години и те са се случвали съвсем целенасочено.

Гостът посочи, че най-вероятно търговското напрежение, което вече се разраства в световен мащаб, ще бъде също тема на разговорите, както и евентуална промяна на Световната търговска организация. Панайотова посочи, че все пак е трудно да се коментира какво точно би могло да се очаква от американския президент.

„Трудно е да се предвиди каква би могла да е позицията на американския президент. Изборът на Тръмп е доказателство, че всичко е възможно в Америка. Това е единственият положителен прочит на събитията“.

Според Панайотова външната политика на САЩ и ЕС, както и международната сигурност, също ще бъдат част от засегнатите теми по време на срещата. Тя добави, че най-вероятно Сирия отново ще се окаже в центъра на вниманието, както и новите форми на тероризъм. 

„Важно е да се проследи какво би могло да е сътрудничеството на САЩ с ЕС по тези проблеми, предвид изказването на Тръмп, че ЕС е враг на САЩ“.

Вижте целия разговор във видеото.