Инж. Шопов: Заплатите в момента се покачват по-бързо от поскъпването на жилищата

Инж. Георги Шопов, председател на НАСП, в "Talk24: Residential Places & Offices", 21.04.2024

21:00 | 21 април 2024
Обновен: 10:55 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на жилищни имоти е много голямо, но сделките са по-малко, въпреки че заплатите в момента се покачват по-бързо от поскъпването на жилищата. Повишената себестойност на парцелите е факторът, който в момента най-много влияе на цените на жилищата в България. Цената им поскъпнаха многократно през последните 4 години. От значение са и инфлационните процеси, които затихват, но все още ги има и водят до поскъпване на продуктите, които се влагат в жилищното строителство. Това каза инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria с модератор Калина Донкова

"Много високо търсене, свито предлагане и високи цени. Тази тенденция, за добро или за лошо, тази тенденция продължава. Търсенето е много голямо, но сделките са по-малко, именно заради високите цени. Тоест, сметката вече излиза доста трудно. Интерес има по ред причини, но доходите още не са догонили повишаването на цените на недвижимостите, за да станат достъпни за масовия българин". 

Това е тенденция, която върви в добра посока, подчерта инж. Шопов. "Добрата новина е, че за миналата година покачването на цената на жилищата за София е 10%, а според статистическия институт покачването на заплатите е 15%. Заплатите в момента се покачват по-бързо от цените на жилищата. Но тъй като имаше период, в който заплатите не се качваха, а цените на жилищата растяха, трябва да се изчакат няколко години". 

Целия коментар вижте във видеото. 

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.