В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Всички активи се сриват, не само криптовалутите

Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", "В развитие", 11.05.2022

15:10 | 11 май 2022
Обновен: 19:15 | 11 май 2022
Автор: Таня Жекова

Макар и криптовалутите да губят доста от стойността си през последните месеци, подобни спадове се забелязват при всички активи – индекси на стокови борси, акции на технологични компании и дори при златото. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп"в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Криптовалутите се държат като технологична акция, а виждаме че повечето активи не се справят добре. Между биткойн, етер и акциите има осезаема корелация. Акциите на Tesla са с 30% надолу, а Meta вече с 40%. Дори златото, което се смята за сигурно убежище при криза е надолу с 10%“, казва той.

Според него основният индикатор, който се наблюдава в момента е инфлацията и най-вече това дали агресивните мерки на централните банки ще окажат ефект върху нея. „Спада не е напълно предизвикан от Федералния резерв, техните действия са само искра, след която започват ликвидациите“, смята той. „В момента резервът се опитва да разбере доколко може да стисне пазарите преди нещо да се счупи“.

По отношение на експеримента на Ел Салвадор с въвеждането на биткойн като официална валута Драмалиев отбелязва положителни ефекти въпреки загубите, претърпени от криптовалутата.

„Туристическия сектор в Ел Салвадор се разшири много за последните 8 месеца, има 30% увеличение на притока на хора. Досега Ел Салвадор не е била толкова атрактивна дестинация, освен за сърфисти, но сега заради възприемането на биткойн много ентусиасти на крипто валутите посещават страната“.

Той обаче отбелязва, че все още е рано да се прецени дали ефектът от стъпката е бил положителен. „Това е доста иновативно решение, ще отнеме няколко години докато разберем какъв ще е ефектът. При криптовалутите всички вече са свикнали са да очакват спадове, особено в сегашната обстановка, където няма убежище освен кеша“.

Драмалиев коментира и предизвикателствата пред които е изправено правителството на Ел Салвадор при въвеждането на криптовалутата.

„Едва 55% от населението има достъп до интернет, а по-голямата част все още нямат банкови сметки. Без интернет е много трудно да се борави с биткойн, а местното население изпитва трудности при отварянето и боравенето с крипто портфейли, въпреки стимула от 30 долара, даван от правителството при откриването на портфейл. Дори в развитите държави хората изпитват затруднения с тези инструменти, така че Ел Салвадор все още се учи“.

Наскоро Централната африканска република също реши да последва примера на Ел Салвадор, но Драмалиев е скептичен относно това. „Не са ясни мотивите им, говори се за подобряване на живота на гражданите, но това не е придружено с конкретни действия. Само 10% от населението има интернет, а и самата държава е втората по бедност в света. Тук по-скоро има някаква игра от страна на елита, която не е съвсем ясна. Говори се за някаква личност, която стимулира президента да подпише наредбата, в която впрочем не става въпрос само за биткойн, а изобщо за криптовалути“. Според него това е по-скоро PR инициатива и не се възприема сериозно от хора с опит в сферата.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.