Пандемия & стендъп комедия: В българския шоубизнес превес има шоуто, а не бизнесът

Георги Кючуков, стендъп комедиант, в „Бизнес старт”, 14.01.2022г.

12:52 | 14 януари 2022
Обновен: 13:31 | 14 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Развлекателната индустрия е най-засегната от пандемията в последните две години. Има сериозен отлив при посещаемостта на представленията. Страхът от вируса, както и зеленият сертификат и ограниченията в капацитета на заетост, са причините по-малко хора да идват да ни гледат. Това каза Георги Кючуков, стендъп комедиант, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.  

„Много мои колеги се опитват да правят онлайн събития, това помага на хората в карантина или в изолация. Но живото предаване е най-доброто за такъв вид изкуство. Българската публика все още не плаща за онлайн излъчвания и не може да се компенсира отлива от залите”, посочи гостът.

„Повече на мускули и на желание от страна на артиста е”.

„В българския шоубизнес превес има шоуто, не толкова бизнесът. Не сме на американско или британско ниво, където има цели бизнес планове. Затова и стендъп комик „къща не храни”.

"Това не е бизнес, който може изцяло да заплати сметки, да докара добър начин на живот и човек да живее нормално”, каза Кючуков.

Стендъп комикът сам си измисля историите и не е проява на лош вкус да се шегуваш с вируса, стига шегата да е поднесена с финес, деликатно, по интелигентен начин.

„Заради вируса сега си седя вкъщи и това е начин идеално да опознаеш дома си. Знам колко крачки ми е холът, колко често ми скърца леглото, колко често си наливам вода на ден”, пошегува се Кючуков.

Политиците никога не са възприемали добре това да са обект на сатирични скечове. Но хората не трябва да престават да бъдат коректив на тези, които са избрали да ги управляват, посочи комедиантът.  

„Мечтата на всеки артист е да има запис или платено красиво шоу в популярна, стигаща до цял свят стрийминг платформа. Това е безценна реклама”, каза Кючуков по повод възможностите за изява на стендъп комиците в САЩ, които предоставя стрийминг платформата Netflix.

Още за състоянието на развлекателната индустрия в пандемията и как се справят българските стендъп комици с ограниченията?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.