Кибератаките правят работата от дома скъпа за бизнеса

Графика на деня, 24.08.2021 г.

08:17 | 24 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Работата от дома по време на пандемията струва на немските компании около 53 милиарда евро щети от кибератаки, според оценки на Института за икономически изследвания в Кьолн.

Общите щети достигнаха рекордните 224 милиарда евро миналата година, което е повече от два пъти стойността, отчетена в проучването за 2019 г. Увеличената работа от разстояние е отговорна за около една четвърт за ръста, според изследователката Барбара Енгелс, чиито изчисления се основават на проучване на Bitkom.

„Твърде често нямаше лаптопи на компанията, курсове за обучение и концепции за сигурност“, казва Енгелс. Тя смята, че действителният брой щети може да бъде по-голям, тъй като данните от проучването не включват по-малки компании, които вероятно имат повече проблеми по отношение на защитата на своите ИТ системи.

Домашните WiFi връзки обикновено са по-лесни за хакване отколкото фирмените мрежи и само 16% от германските компании са увеличили бюджета си за ИТ сигурност по време на пандемията, според отделно проучване на Федералната служба за информационна сигурност. 

Сега много компании по света обмислят прилагането на постоянни договорености за работа от дома, за да предложат на служителите по-голяма гъвкавост.