Паундът се възстановява на фона на продължаващите преговори за Brexit

Графика на деня за 14 октомври

19:29 | 14 октомври 2020
Обновен: 19:29 | 14 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Паундът се възстановява, след като Великобритания сигнализира, че няма да се оттегля от преговорите за Brexit. Графика: Bloomberg
Паундът се възстановява, след като Великобритания сигнализира, че няма да се оттегля от преговорите за Brexit. Графика: Bloomberg

Стойността на паунда се възстановява от едномесечното дъно спрямо долара, след като Великобритания сигнализира, че ще продължи разговорите за Brexit отвъд поставения срок от премиера Борис Джонсън до 15 септември, съобщава Bloomberg.

Британската лира започна да поскъпва спрямо зелените пари, след като Кралството прие по-мека позиция спрямо оттеглянето си от преговорите. По-рано валутата се насочваше към най-големия си двудневен спад спрямо долара от три седмици насам заради изказвания на европейски лидери, според които липсва съществен напредък в преговорите между Брюксел и Лондон.

Паундът поскъпна с 0,3% спрямо долара, достигайки ниво от 1,2973 долара за паунд следобяд на борсата в Лондон. По-рано британската лира отслабна до 1,2863 долара за паунд - най-ниското ниво от 7 октомври насам.

Спрямо еврото британската лира поскъпва с 0,3% до 90,5 евроцента за паунд.