M&A пазарът изпрати най-натоварения си уикенд за 2020 г. със сделки за 69 млрд. долара

Графика на деня за 14 септември

18:58 | 14 септември 2020
Обновен: 19:03 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
М&A пазарът изпрати най-силното си седмично начало за 2020 г. Графика: Bloomberg
М&A пазарът изпрати най-силното си седмично начало за 2020 г. Графика: Bloomberg

Силният уикенд на пазара на сливания и придобивания се пренесе и в новата седмица, съобщава Bloomberg. 

Компании, водени от японския конгломерат SoftBank и американската фармацевтична група Gilead обявиха сделки за 69 милиарда долара - най-високото ниво за начало на седмица от ноември 2019 г., сочат данни на Bloomberg. Това увеличи обема на сключените сделки през септември до 146 милиарда долара - 51-процентен ръст спрямо същия период на миналата година. 

Междувременно станаха ясни и възможностите за други потенциални сделки, включително планове на чешкия милиардер Даниел Кретински да увеличи дела си в търговеца на едро Metro, както и намерения на китайския интернет гигант Alibaba да инвестира три милиарда долара в компанията за споделено пътуване Grab.

Ако сделките продължават да се сключват със същото темпо - макар че няма сигурност, че това ще е така, септември може да се окаже най-добрият месец за 2020 г. за пазара на сливания и придобивания. Това ще е неочакван развой за корпоративните консултанти в момент, в който коронавирусната криза продължава да поддържа обемите на сделките на 33% под миналогодишните нива.

Въпреки че фармацевтичните и технологични компании продължават да постигат споразумения, активността в останалите индустрии остава приглушена.