Броят на заявленията за безработица в САЩ изпревариха прогнозите

Графика на деня за 10 септември

17:58 | 10 септември 2020
Обновен: 18:00 | 10 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Броят на заявленията за обезщетения при безработица в САЩ сигнализира за продължаващи загуби на пазара на труда. Графика: Bloomberg
Броят на заявленията за обезщетения при безработица в САЩ сигнализира за продължаващи загуби на пазара на труда. Графика: Bloomberg

Заявленията за безработица в САЩ остават устойчиви през миналата седмица, сигнализирайки за продължаващи загуби на пазара на труда, докато страната се бори с овладяването на коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

Първоначалните заявления за безработица по държавните програми са непроменени на седмична база - 884 хиляди за седмицата, приключваща на 5 септември, сочат данни на трудовото министерство. Броят на заявленията за безработица, по които вече се изплащат обезщетения, се повишава с 93 хиляди до 13,4 милиона в седмицата, приключваща на 29 август. 

Средните очаквания на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 850 хиляди нови заявления за миналата седмица и 12,9 милиона заявления, по които вече се изплащат обезщетения. 

Преди пандемията броят на първоначалните заявления беше около 212 хиляди на седмица, а тези, по които вече се изплащат помощи, бяха около 1,7 милиона.