Германската икономика вероятно е в застой в началото на 2024 г.

Графика на деня, 12.02.2024 г.

10:02 | 12 февруари 2024
Автор: Зои Шнийвайс и Харуми Учикура
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Икономиката на Германия вероятно не успя да нарасне отново в началото на годината, според проучване на Bloomberg.

След като вече се увеличи само през едно тримесечие на 2023 г., анализаторите, анкетиранимежду 2 и 8 февруари, казаха, че сега очакват брутният вътрешен продукт да спре да расте през трите месеца до март. Това се сравнява с прогнозата за растеж от 0,1% миналия месец.

Тази нова прогноза е в съответствие с Bundesbank, която каза, че дори ако ситуацията около доходите на домакинствата се подобрява, производството може да „стагнира в най-добрия случай“ през първото тримесечие.

Една трета от анкетираните в проучването на Bloomberg са още по-песимистични, прогнозирайки свиване, което от своя страна би означавало, че Германия е в рецесия.

„Данните все още сочат към умерено свиване през първото тримесечие, въпреки че изглежда, че дъното е близо“, каза Ерик-Ян ван Харн, анализатор в Rabobank. „Настроенията се подобриха малко в производствения сектор, докато активността остава стабилна в сектора на услугите.“

Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви миналата година и нарастващ брой икономисти, включително тези от двата най-големи кредитора в страната - Deutsche Bank и Commerzbank - прогнозират ново свиване през 2024 г. Перспективите за следващите години не са много по-добри, като съветът на икономическите съветници вижда потенциален растеж от едва 0,4%.