Световните цени на храните отбелязват най-големия годишен спад от 2015 г.

Графика на деня, 05.01.2024 г.

17:51 | 5 януари 2024
Обновен: 17:52 | 5 януари 2024
Автор: Ани Куин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалните цени на храните отчетоха най-големия годишен спад от 2015 г. насам, на фона на признаци, че по-ниските цени на храните на едро започват да достигат до рафтовете на супермаркетите.

Индексът на цените на хранителните стоки, създаден от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), падна с около 10% през 2023 г., според данни, публикувани в петък.

Въпреки че индексът проследява разходите за сурови стоки, а не цените на дребно, рязкият спад може да означава потенциално облекчение за потребителите, докато цените на храните се понижават от пика си през 2022 г., който последва инвазията на Русия в Украйна и допринесе за кризата с разходите за живот в много страни по света.

Цените на фючърсите на царевица и пшеница отбелязаха най-големите си годишни спадове от десетилетие миналата година, тъй като опасенията за доставките изчезнаха. Цените на фючърсите за прасета и палмово масло също отбелязаха голям спад.

Въпреки че индексът на ООН сега е на най-ниското ниво от февруари 2021 г., по-ниските разходи на едро отнемат известно време, за да проникнат надолу към супермаркетите и потребителите. Въпреки това има признаци, че инфлацията при храните се охлажда. Индикаторът падна рязко в Обединеното кралство миналия месец до най-ниското си ниво от юни 2022 г., докато покачването на цените на храните, горивата и алкохола също се забави в Нова Зеландия. В Пакистан по-голямото производство вероятно ще помогне за забавяне на покачването на цените на храните.

Индексът на FAO за зърното се понижи с повече от 16% в сравнение с това време на миналата година, въпреки че леко се повиши миналия месец поради свързани с времето смущения в доставките от ключови износители. През декември спадът в ценовите индекси на захарта, растителните масла и месото „повече от компенсира увеличението на млечните продукти и зърнените храни“ според организацията.

За декември индексът на цените на хранителните стоки е с 1,5% по-нисък от преди месец.