Слабото възстановяване на Китай задържа фабриките в Азия в криза

Графика на деня, 02.01.2024 г.

15:13 | 2 януари 2024
Автор: Клер Джиао
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Производството в Азия приключи годината със слаби резултати, тъй като вялата икономическа активност в Китай и други развити пазари намали търсенето на стоки в региона.

Според индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността, публикуван във вторник от S&P Global, през декември в по-голямата част от Азия се наблюдава забавяне на новите поръчки и обема на производството на фона на слабия апетит на клиентите. Разходите за суровини също нараснаха, а ефективността на веригата за доставки се влоши.

Показанията бяха публикувани в Китай, където бяха отчетени смесени резултати, като частният показател за фабричната активност отбеляза леко подобрение през миналия месец, докато по-широкият официален показател спадна до шестмесечно дъно. В новогодишното си обръщение в неделя китайският президент Си Дзинпин обеща да засили икономическия импулс и създаването на работни места.

Условията в тайванските фабрики за търговия се влошиха рязко до 47,1 пункта през декември, след като през предходния месец достигнаха осеммесечен връх от 48,3 пункта. Индексът на мениджърите по поръчките в Южна Корея спадна леко до 49,9 пункта, т. е. под границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването. Въпреки подобряването на износа на страната, S&P Global отбеляза допълнителен месечен спад на новите поръчки поради слабата вътрешна икономика и по-бавното търсене в Китай.

Фабриките в Азия намалиха производството си заради слабото търсене

Производствената активност в Югоизточна Азия също се сви през декември, като Тайланд, Малайзия, Мианмар и Виетнам все още са на червено. Индонезия отбеляза най-добрия PMI в региона - 52,2, а Филипините - 51,5, като и двете страни се влияят предимно от вътрешните си потребители.

Макар че неотдавнашният спад в производствения сектор на АСЕАН като цяло е само лек, нарастващите признаци на слабост на търсенето могат да доведат до нови съкращения на производството през 2024 г.“, заяви икономистът от S&P Global Мариам Балух, визирайки блока от 10 държави в Югоизточна Азия. „Производителите в региона се надяват на увеличение на новите поръчки, което да подпомогне растежа през следващата година.

Последните данни за PMI в Азия показват, че възстановяването на световния производствен център може да е още далеч. Това също така е сигнал за по-неудобен път за световната търговия, в която сухият период на Ел Ниньо доведе до завръщане на инфлацията на храните, а нападенията в Червено море прекъснаха веригите за доставка на важни стоки като петрола. Продължаващата слабост в региона ще се отрази допълнително на глобалния растеж, който се очаква да се забави отново през тази година.