Фед изпрати дългосрочните американски облигации в бичи пазар

Графика на деня, 18.12.2023 г.

15:30 | 18 декември 2023
Автор: Гарфилд Рейнолдс
Дългосрочните съкровищни облигации се завръщат, докато ключов ETF навлиза в бичия пазар. TLT все още е с повече от 40% по-ниско от пика през 2020 г. Графика: Bloomberg LP
Дългосрочните съкровищни облигации се завръщат, докато ключов ETF навлиза в бичия пазар. TLT все още е с повече от 40% по-ниско от пика през 2020 г. Графика: Bloomberg LP

Инструментът, използван за проследяване на по-дългосрочни американски държавни облигации, навлезе в бичи пазар, тъй като инвеститорите се стремят да сложат край на тригодишната мъчителна ситуация, свързана с готовността на Федералния резерв да обмисли намаляване на лихвените проценти.

Индексът iShares 20+ Year Treasury Bond ETF, популярен инструмент за залагане на дългови ценни книжа, скочи и достигна 99,35 пункта в петък. Това е ръст от 21% спрямо 16-годишното дъно, достигнато на 23 октомври, което се квалифицира като бичи пазар. Показателят все още е спаднал с повече от 40% от достигането на своя връх през 2020 г. 

Въпреки че много инвеститори все още се фокусират върху облигациите с по-кратък срок като по-сигурен залог на фона на несигурните перспективи пред паричната политика, потенциалът за големи печалби в по-дългия край привлича голям интерес. В петък фондът получи 1,3 млрд. долара нови средства, което е най-големият приток от почти пет месеца. 

Въпреки това опасенията за свръхпредлагане на емисии на дългосрочен дълг и заплахата, че инфлацията може да се възроди през следващата година, натежават над някои инвеститори, които търсят компенсация за допълнителния риск. Кели Ууд, заместник-ръководител на отдел "Фиксиран доход" в Schroders Plc в Сидни, заяви, че нейната фирма се е фокусирала върху облигации с по-кратък срок.

"Това е изцяло случай на FOMO" или страх от пропуснати ползи, добави Ууд. "Инвеститорите на дребно изчакват да видят по-положителна възвръщаемост от фиксирания доход, преди да разпределят средства след много години на отрицателна възвръщаемост."

Трейдърите, които са закупили 10-годишни американски облигации, продадени на 8 ноември, биха спечелили 5%, ако се бяха освободили от ценните книжа в края на миналата седмица, показват данни, събрани от Bloomberg. За сравнение, двугодишната облигация, продадена на аукцион в края на октомври, оттогава поскъпна с около 1,7%.

ETF-ът навлезе в мечи пазар през февруари 2021 г., когато спадът му от върха през август 2020 г. за първи път надхвърли 20%. Преди това той отбеляза ръст от над 10% от дъната през декември 2021 г., август 2022 г. и март 2023 г., но не достигна ориентира от 20%, използван за определяне на края на мечия пазар и началото на ново оживление.