Пшеницата се готви за рекордна серия от спадове заради обилно предлагане

Графика на деня, 29.09.2023 г.

11:16 | 29 септември 2023
Обновен: 12:43 | 29 септември 2023
Автор: Кийра Райт
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Пшеницата се насочва към най-дългата поредица от тримесечни спадове в цената от 14 години, тъй като страхотните реколти в части от Северното полукълбо компенсираха продължаващото напрежение в Черно море след пропадането на споразумението за зърно.

Фючърсите в Чикаго са загубили около 11% през последните три месеца и са готови за четвърто тримесечно понижение. Докато Москва напусна Черноморската сделка през юли, която позволяваше на Украйна да изнася зърното си, изобилните доставки задържаха цените. Русия беше една от страните, записали рекордна реколта.

„Това, което събитията около началото на конфликта в Украйна показаха, е, че в днешно време светът като цяло има начин да доставя зърно на хората, които се нуждаят от него“, каза Майкъл Уайтхед, ръководител на отдела за агробизнес прозрения в ANZ Group Holdings Ltd. „Това може да е новото, ниско ценово ниво за пшеницата.“

След пропадането на сделката за зърно, Украйна започна да използва други маршрути за износ като река Дунав, докато нейните съоръжения многократно бяха обект на прицел от Русия през последните месеци. Корабите също започнаха да се връщат към черноморските пристанища на Киев, но е твърде рано да се знае дали усилията за повторно отваряне на коридор ще увеличат доставките.

Цени:

     Пшеницата за доставка през декември се повиши с 0,4% до $5,8125 за бушел сутринта в петък в Лондон. Фючърсите са с повече от 3% по-ниски този месец;
     Соята се повиши в петък, но е по-ниска през това тримесечие;
     Царевицата беше малко променена и отбеляза незначителен спад за тримесечието.