Някои търговци залагат, че индексът на страха на Wall Street го чака 1100% скок

Графика на деня, 08.09.2023 г.

10:44 | 8 септември 2023
Автор: Карли Уана
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индексът на волатилност CBOE не е надвишавал 35 през цялата година, но някои трейдъри залагат, че ще достигне 180 през следващите няколко месеца.

Търговец плати 30 000 долара в четвъртък за дързък залог, който се изплаща, ако така нареченият „измерител на страха“ на Уолстрийт се увеличи повече от дванадесет пъти до датата на изтичане на 14 февруари. Откакто версията на VIX стартира през 1993 г., индексът никога не е достигнал дори 100. Най-близо до границата беше в края на 2008 г. по време на Голямата финансова криза, когато достигна 89,53 - само половината от това, на което залага сега търговецът.

Търговията, малко след началото на обичайните пазарни часове в четвъртък, предполага, че VIX ще се покачи с 1100% през следващите пет месеца. Това не е първият залог на привидно невъзможното. Същият търговец или други са отворили повече от 20 000 договора с отворен интерес в опциите за VIX декември със същата цена на изпълнение. Два пъти през последните няколко седмици 5000 от тези декемврийски договори смениха собственика си, също и когато VIX излезе от летния си застой, за да мине над 15.

Разбира се, в света на дериватите хората не винаги правят залози на това, което смятат, че ще се случи, и търговията може да бъде част от по-голяма стратегия.

„Единствената логична причина е, че те са заели къса позиция при по-нисък страйк кол и това им дава някакъв вид благоприятен марж, като са заели по-дълга позиция при по-висок страйк кол, дори и да е лудост от гледна точка на парите“, каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers.

И да речем, по някакъв начин VIX направи немислимото и достигне 180. След това опциите ще трябва да бъдат изплатени — следователно струват нещо — и някой някъде ще направи много пари. Но при такъв сценарий търговецът може да има по-належащи проблеми.

„Проблемът със залаганията за края на света е, че ако си прав, как ще ти бъде изплатено?“, попита Сосник.