В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Натискът върху акциите ще продължи с изтеглянето на ликвидността от пазарите

Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, "В развитие", 05.09.2023 г.

15:55 | 5 септември 2023
Обновен: 15:56 | 5 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

В момента се намираме в период на изключително висока инфлация и изтеглянето на ликвидността от пазарите, което се наблюдава сега, съвсем логично доведе до лош месец. „Сякаш всички повярвахме, че това е началото на един мечи пазар.“ С продължаването на изтеглянето на ликвидността неминуемо натискът върху акциите ще продължи. Това коментира Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Китипов посочи, че Федералният резерв и Европейската централна банка са под натиск също, но в обратна посока – да не увеличават повече лихвите.

Според събеседника, развитието на изкуствения интелект обуславя ръста в цената на акциите на S&P 500 през тази година, защото това е фундаментален пробив в технологичния сектор и дори в човешкия живот.

Реалистично е инвеститорите да спечелят от пазара на акции в момента, защото компаниите, в стремежа си да максимизират печалба, започнаха да вдигат цените над инфлационните. Това ще бъде коригирано от пазара - търсенето и предлагането ще го нормализира, сподели Китипов.

„Към момента облигациите не са за подценяване, защото различните стратегии, предполагат различна срочност, а не просто спекулация. Трябва да насочим вниманието си натам, защото облигациите или поне част от тях дават доста добър потенциал.“

Все по-важно за европейския инвеститор е да гледа към пазара и в контекста на това че еврото е втората резервна валута. Взаимодействията и корелацията между акциите и облигациите съществуват. В Европа имаме по-широки възможности като инвеститори по простата причина, че в определени класове активи, които се предлагат от американска страна, ние не можем да инвестираме.

„Най-атрактивните облигации като доходност крият валутен риск, защото голяма част от тези книжа са емитирани от държави, които не са членки на еврозоната, тоест не използват еврото за своя валута.“

Изводите за американските и европейските акции от сезона на отчетите са, че пазарът не очакваше толкова добри отчети по отношение на „пренадутите“ цени и именно от това идват опасенията, че пазарът на акции трябва да се гледа със сериозно внимание в тези условия.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.