Само за 2 дни са били изтеглени стейбълкойни за $3 млрд.

Графика на деня, 16.03.2023 г.

17:00 | 16 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сумата от нетно 3 млрд. долара е била изкупена от USD Coin, вторият най-голям стейбълкойн между понеделник и сряда след банковите сътресения в САЩ, които засегнаха емитента Circle Internet Financial Ltd.

В публикация в блога си Circle съобщи, че е изкупила USDC токени за 3,8 млрд. долара през периода и обърнала 800 млн. долара депозити в USDC, като добави, че вече няма натрупване на такива заявки.

Стейбълкойните като USDC поддържат постоянна стойност, често подкрепена от обезпечения като парични средства и облигации. През уикенда обаче USDC се срина от предвидената стойност от 1 USD, след като стана ясно, че 3,3 млрд. долара от резервите, използвани за обезпечаване на токена, се намират във фалиралата Silicon Valley Bank.
По-късно регулаторните органи заявиха, че вложителите ще получат парите си обратно, което е част от усилията за укрепване на доверието във финансовата система на САЩ. Circle също така обеща да покрие всеки недостиг на резерви. Тези усилия помогнаха на USDC да възстанови обвързаността си с 1 долар.

През този месец се сринаха американските банки Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank и Signature Bank. Silvergate и Signature предлагаха мрежи за плащания в реално време за криптофирми, които работеха денонощно. Загубата на тези възможности принуди компаниите, занимаващи се с цифрови активи, да намерят алтернативни банкови партньори.

Стойността на

Circle заяви, че е започнала работа с нов партньор за банкови трансакции за вътрешни американски и международни преводи през вторник и сряда и очаква да възстанови предлагането на повече банкови услуги в четвъртък.

Предлагането на USDC в обращение е намаляло с около 5,9 млрд. токена от 10 март насам, показват данни на DefiLlama. За същия период предлагането на USDT на конкурента Tether е скочило с около 2,5 млрд. токена, затвърждавайки статута му на най-големия стейбълкойн.