Щатският долар поевтиня след аргументи за по-бавен ръст на лихвите от Фед

Графика на деня, 23.01.2023 г.

15:30 | 23 януари 2023
Автор: Матю Бърджис и Масаки Кондо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Щатският долар очаква ново дъно за годината, тъй като слабите икономически данни и мрачните коментари от служители на Федералния резерв предполагат, че централната банка може да е на ръба да забави темпото на повишаване на лихвите.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи с цели 0,3% в понеделник, като еврото е сред най-големите печеливши в Г-10, докато показателят на долара се доближи до най-ниското си ниво от април миналата година. Общата валута на Европа се покачи с цели 0,7% до $1,0927 преди изявления на служители на Европейската централна банка в понеделник, включително президента Кристин Лагард.

Представители на Федералния резерв миналата седмица изложиха аргументи за още едно забавяне в кампанията на централната банка за затягане на икономическите данни, включително спад в продажбите на дребно и фабричната продукция, като гуверньорът Кристофър Уолър, един от най-агресивно настроените във Фед, подкрепя ръст на лихвата от 0.25%. Институционалните инвеститори, включително пенсионни фондове, застрахователни компании и взаимни фондове, увеличиха нетните къси позиции в долари до най-много от юни 2021 г., според най-новите данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

„По-слабите данни за САЩ натежават на долара, тъй като САЩ губят предимство в растежа“, пише в бележка Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank Ltd. „PMI тази седмица може да налее масло в огъня.“

В Европа Лагард каза в петък, че политиците не трябва да се отказват от битката си срещу инфлацията, дори когато скокът на потребителските цени изглежда е достигнал своя връх. Въпреки че основната инфлация се забави, базовият ръст на цените достигна рекорд през декември.

Еврото може да поскъпне още тази седмица, ако предварителните данни на индекса на мениджърите по покупките, които трябва да бъдат публикувани във вторник, покажат, че икономиката се разширява, пишат в бележка икономисти и стратези на Commonwealth Bank of Australia. „Виждаме, че рисковете са насочени към по-силни данни на PMI, отколкото консенсусът очаква, тъй като цените на енергията продължават да се отдръпват.“