Войната на Путин направи валутите на съседите му най-добрите в света

Икономиката на Армения отбеляза двуцифрен ръст през второто и третото тримесечие, докато икономиката на Грузия отбеляза почти 10% ръст през трите месеца до септември

08:23 | 21 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Напускането на хора от Русия, предизвикано от инвазията на Владимир Путин в Украйна, постави валутите на бившите съветски републики начело в глобалната класация тази година.

Грузия и Армения в планините на Кавказ, както и Таджикистан в Централна Азия, са сред най-добре представящите се спрямо щатския долар, след като десетки хиляди руски граждани се заселиха там от февруари, носейки еквивалента на милиарди долари в спестявания със себе си.

Малките държави са привлекателни, защото не се изискват визи за пътуване, широко се говори руски и няма ограничения за преместване на спестявания в местни банки.

Това доведе до повишаване на арменския драм с повече от 22% спрямо долара от началото на годината, което е най-печелившата сред валутите в света, показват данните, събрани от Bloomberg. Грузинският лари и таджикският сомони са по-силни съответно с повече от 16% и 10%, изпреварвайки печалбите за руската рубла, която вече не е свободно търгувана валута, след като спешният капиталов контрол постави дъното пред нейния колапс.

„Руснаците, които се преместват в тези страни за дълго време поради геополитически проблеми, държат парите си в такива валути и повишават обменния курс“, каза Наталия Милчакова от Freedom Holding Corp.

Войната обяснява петкратното увеличение на паричните преводи, влизащи в Грузия от Русия досега тази година, което се равнява на повече от 60% от всички трансфери и надхвърля 1,75 милиарда долара, според Националната банка на Грузия. Паричните преводи към Армения възлизат на 2,8 милиарда долара през първите десет месеца, което е почти четирикратно увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. През октомври те достигнаха най-високото си ниво поне от 2004 г. насам, каза арменската централна банка.

В същото време валутното въздействие от вълните на пристигащите руснаци е по-голямо в по-малките републики. Казахстан, чието население от 19 милиона е около 6 пъти по-голямо от това на Армения и Грузия, също получи руски приток, но местната валута е напът да завърши годината със загуби.

Икономическите печалби не бяха даденост в началото на войната и се очакваше съседите на Русия да пострадат, тъй като най-големият им търговски партньор беше подложен на международните санкции. В действителност огромните притоци на капитал увеличиха техните валутни резерви и подобриха баланса по текущата им сметка. Икономиката на Армения отбеляза двуцифрен ръст през второто и третото тримесечие, докато икономиката на Грузия отбеляза почти 10% ръст през трите месеца до септември.

За Таджикистан паричните преводи са се увеличили с поне 50% през първата половина на годината, каза Наталия Лаврова от BCS Financial Group, цитирайки данни за платежния баланс. Това поставя икономиката на нацията без излаз на море на път да нарасне със 7% тази година в сравнение с по-ранни прогнози за 4-5%, каза тя.

Международният валутен фонд повиши прогнозата за икономическия растеж на Грузия за цялата година до 10%, посочвайки „скок на имиграцията и финансовите потоци, предизвикани от войната“. Междувременно централната банка на Армения повиши прогнозата си за растеж на БВП до 13% от 4,9% поради притока на руснаци, съобщиха местни медии, цитирайки управителя Мартин Галстян.

„Рязкото увеличение на паричните преводи със сигурност обяснява такъв бърз растеж“, каза Лаврова от BCS. Както в Армения, така и в Грузия, паричните преводи доведоха до повишено потребителско търсене и жилищно строителство, каза тя.