Goldman Sachs вече не очаква рецесия в еврозоната

Графика на деня, 10.01.2023 г.

14:45 | 10 януари 2023
Автор: Яна Рандов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Икономистите от Goldman Sachs вече не прогнозират рецесия в еврозоната, след като икономиката се оказа по-устойчива в края на 2022 г., цените на природния газ паднаха рязко и Китай изостави ограниченията срещу Covid-19 по-рано от очакваното.

Сега се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,6% тази година в сравнение с по-ранна прогноза за свиване от 0,1%. Икономистите предупреждават в доклад до клиентите за слаб растеж през зимата предвид енергийната криза и казват, че общата инфлация ще се понижи по-бързо от очакваното до около 3,25% до края на 2023 г.

„Също така очакваме базовата инфлация да се забави поради охлаждането на цените на стоките, но виждаме продължаващ възходящ натиск върху инфлацията на услугите поради нарастващите разходи за труд“, казаха те. „Като се имат предвид по-устойчивата дейност, лепкавата базова инфлация и ястребовите коментари, очакваме Европейската централна банка да затегне значително повече през следващите месеци.“

Goldman повтори прогнозата си за увеличение на лихвените проценти с половин пункт на срещите на ЕЦБ през февруари и март, последвано от последна стъпка от четвърт пункт през май, за да повиши лихвения процент по депозитите до 3,25%.