В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инфлацията оплете дребните инвеститори през 2022 г., а сега ги дебне рецесия

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, "В развитие", 09.01.2023 г.

17:24 | 9 януари 2023
Обновен: 13:20 | 12 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Всичко, което инвеститорите на дребно купуваха през последните пет-шест години, се вдигаше, но борбата на Федералния резерв на САЩ с инфлацията и войната на Русия в Украйна промени ситуацията и доведе до почти двойно по-големи загуби в сравнение с основните индекси. Индивидуалните инвеститори обикновено се включват късно и тъй като не разполагат с ресурсите на професионалистите от "Уолстрийт" по-бавно успяват да реагират на случаи като срива на технологичния сектор. Може да се очаква известно отдръпване от пазара както след "дотком" балона и финансовата криза през 2008 г. Това коментира Любомир Леков, инвеститор и предприемач, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Инвидидуалните инвеститори са в много трудна ситуация, когато пазарът е мечи... Пазарът реално подсказа, когато започна инфлацията, че трябва да се избегнат технологичните компании. Уорън Бъфет го е казал много добре: "Високата инфлация действа като гравитация на акциите - те падат."

Но тъй като очакванията бяха за краткотрайна инфлация, както погрешно смяташе и Фед, и ограничен конфликт в Украйна, тези сигнали за излизане от пазара не бяха възприети от инвеститорите на дребно, каза Леков. Петролният сектор се оказа много добър вариант за инвестиции, както и някои от компаниите в здравеопазването, стига да не са технологични.

"Уолстрийт от много години проповядваше, че трябва да се излезе от растящите акции и да се премине към стабилни акции, даващи дивиденти, но проблемът на такива стратегии е, че трябва изключително добре да познаваш тези компании."

Заради ръста на цените на суровините някои инвеститори на дребно се насочиха към тях в края на 2022 г., но това е рисково начинание, изискващо сериозни познания по макроикономика и екипи от анализатори, предупреди Леков.

"Исторически, суровините са нагоре-надолу както валутите - единственото място, където има ясен стогодишен тренд, е в акциите."

Федералният резерв на САЩ е обвиняван, че с очакванията си за временна инфлация и бавните си действия, е допринесъл за загубите, но битката на централните банки с повишаващите се цени беше повлияна негативно и от по-глобалния от очакваното ефект на войната на Русия в Украйна, каза Леков. Сега Фед може би отново прави грешка, като действа твърде предпазливо след данните за намаляваща инфлация от юни насам, добави той.

"Особено след финансовата криза, наливайки пари, Фед ясно каза: "Купувайте акции, за да задвижим икономиката". През 2022 г. каза точно обратното: "Ще смачкаме пазара". При всеки опит на пазара да направи дъно, те излизат и казват да не се очаква да променят политиката и че ще вдигат лихвата."

Ако Фед спре да затяга политиката си, това не означава, че пазарът автоматично ще тръгне нагоре, тъй като никой не знае дали ще има и каква ще бъде прогнозираната рецесия, каза Леков.

"Може би сме видели дъно - всички са толкова песимистично настроени, а в същото време през последните шест месеца основният индекс на американските акции S&P 500 е на много минимален плюс."

Институционалните инвеститори започнаха да затварят късите си позиции от два три месеца и остават силно консервативни, което предполага "анемичен" ръст на пазара през 2023 г, задвижван от действията на Фед и очакванията за рецесия, каза Леков. Може да се очаква допълнителен позитивен ефект от политическия цикъл в САЩ - година преди президентските избори през 2024 г. демократите ще правят всичко възможно, за да задоволят избирателите, които ще гласуват на базата своето лично богатство.

Българската фондова борса остава изключително малък пазар без добри примери, които да притеглят индивидуалните инвеститори. Има добро представяне на BEAM сегмента, а добре развитата стартъп екосистема вече произведе няколко компании-еднорози, но БФБ изостава от съседните държави.

"В интерес на истината, тази година беше може би по-добре човек да е в български акции, отколкото в технологични."

По-младото поколение индивидуални инвеститори в България се насочват към американските акции, вероятно заради по-силното навлизане и запознаване с технологиите, добави Леков.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.