Христо Николов от Bloomberg TV Bulgaria модерира форум за устойчивото развитие на общините

През юни тази година ЕК даде началото на безпрецедентна кампания, наречена „Конференция за бъдещето на Европа“

14:08 | 24 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Утвърденият икономически журналист и водещ на предаванията „Бизнес старт“ и „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов се включи като модератор в специализиран форум на тема „Зелени решения и иновации за обновяване на средата“. Той се проведе като част от Конференцията за бъдещето на Европа - цялостния процес по преосмисляне на бъдещето на Европейския съюз като общност на независими държави, и се състоя в рамките на Годишната среща на местните власти в к.к. „Албена“.

В конференцията се включиха представители на местните власти от различи краища на страната, както и представители на граждански сдружения  партньори от Европейски градове, а под умелото модериране на журналистът от Bloomberg TV Bulgaria те поставиха фокус върху пътя, предизвикателствата и прогнозите за интелигентното устойчиво развитие на българските общини.

Европейските зелено политики изискват и цялостна трансформация, която обхваща както администрацията, така и гражданите, категорични бяха участниците във форума. Проблемите, решенията и крехкия опит на българските общини споделиха кметовете на Габрово Таня Христова, на община Кърджали Хасан Азис, който е и заместник-председател на УС на НСОРБ, на община Белене Милен Дулев, кметът на Враца и член на УС на НСОРБ Калин Каменов и председателят на ОС Бургас проф. Севдалина Турманова.

Те обсъдиха и Зелената сделка - #TheFutureIsYours -  една от най-мащабните политики на ЕС, не само защото е свързана с извеждането на проблемите по опазването на околната среда на преден план, но и защото изисква дълбоко преосмисляне и цялостна трансформация на всички обществени сфери.

През юни тази година ЕК даде началото на безпрецедентна кампания, наречена „Конференция за бъдещето на Европа“. Това е първият опит в рамките на Общността ръководството на Съюза, националните и местните власти да потърсят своеобразен вот на доверие от гражданите. Дебатът за бъдещето на ЕС започна с поредица от дискусии в основните сфери на обществения живот, инициирани от граждани, сдружения, творчески и експертни екипи. Конференцията „Зелени решения и иновации за обновяване на средата“ е форумът, с който НСОРБ и всички български общини се включват включват в общата европейска дискусия.

Пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа включва 108 представители на Европейския парламент, 54 на Съвета (по двама от всяка държава-членка), трима на Европейската комисия, както и 108 представители на всички национални парламенти, участващи на равни начала, и граждани. Трима от българските евродепутати са избрани за представители на Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа. Това са Илхан Кючук, Ангел Джамбазки и Ева Майдел, която взе участие във форума.