Ангъс Дийтън: Опасен коктейл заплашва икономиката

Нобеловият лауреат коментира заплахите пред Европа

19:14 | 8 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Бежанци. снимка:  Lynsey Addario. Bloomberg
Бежанци. снимка: Lynsey Addario. Bloomberg

Икономическите перспективи на Европа се влошават, като регионът се бори да поеме бежанската вълна от Близкия изток, според Ангъс Дийтън, носител на тазгодишната Нобелова премия за икономика.

След като дълговата криза бе последвана от бежанска криза, икономическата ситуация е много по-лоша, каза Дийтън в интервю в Стокхолм, където той бе награден официално с Нобеловата награда. Очевидно е налице много сериозна опасност, че ЕС ще се деформира под натиска, каза той, цитиран от Bloomberg.
Въпреки че европейските дългова и мигрантска криза са подобни по мащаб, демографските предизвикателства от внезапния приток на хора са потенциално по-лоши, тъй като никой няма идея как да ги разреши, каза Дийтън. С дълговата кризата поне има идея как да се разреши ситуацията, "те само не могат да се разберат помежду си", добави той.

70-годишният професор от Принстън, който спечели Нобелова награда за своя анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието, казва, че демографско развитие, комбинирано с бавен икономически ръст, са опасен коктейл.

"Получавате това растящо неравенство, комбинирано с бавен ръст и това е наистина ужасно, тъй като поставя хора в състояние на война един с друг", каза той.
Еврозоната ще нарасне с 1 процентен пункт по-бавно от САЩ тази година, или с 1.6%, според прогнозата на Европейската комисия от миналия месец. Гърция, която все още се бори да се закрепи с международни заеми, ще се изправи пред свиване на икономиката си с 1.4%. Страната е първата входна точка за стотици хиляди мигранти, бягащи от Сирия, Ирак и Северна Африка.

В Европа политическите последици са вече видими, като антиимигрантските партии печелят подкрепа и мейнстрийм партиите са наказвани за своя електорат.

Ситуацията води до политически подем на "луди хора от покрайнините", каза Дийтън. Неговите изследвания са фокусирани върху здравето на богатите и бедните страни, както и върху бедността в Индия и по света. Роден в Шотландия и гражданин на САЩ и Великобритания, Дийтън получава докторската си степен в Кеймбридж. Неговата книга ог 2013 “The Great Escape” описва произхода на неравенството и неговите последици в рамките на 250 години.

Според ОИСР неравенството в доходите на нейните страни членки е най-голямо от половин век насам. В същото време ръстът в ОИСР се забавя през всяко десителие след 1960 г. - от 5.6% през 1961-69 до 1.7% през 2000-2009, показват данни на Световната банка.