Американците се страхуват от изменението на климата и колко ще им струва това

За да се забави глобалното затопляне, американските граждани ще трябва да предприемат сериозни икономии

14:51 | 6 октомври 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Все повече хора се обединяват около разбирането, че климатичните промени оказват силно негативно влияние върху Земята. 38% от хората в САЩ определят климатичните промени като криза, а други 38% като мащабен проблем, показва проучване на Washington Post. Освен това броят на хората, които отричат наличието на проблем, намалява значително. Дори 60% от републиканците признават, че в основата на проблема е човешката намеса, пише Ноа Смит в анализ за Bloomberg.

Големият въпрос е какво биха сторили американските граждани, за да се разреши проблемът. Проучването на Washington Post сочи, че само 37% от анкетираните смятат, че са необходими сериозни лишения. Ако американците не обмислят да плащат с 2 долара повече за електричество на месец, вероятността за всеобщи действия изглежда ниска.

Важно е да се отбележи, че при наличието на сериозен план за забавяне на глобалното затопляне, голяма част от американските граждани ще бъдат засегнати финансово. И ако те пожелаят да са съпричастни в борбата с климатичните промени, то трябва да разбират икономическите саможертви, които ще е нужно да направят. Необходимите мерки могат да се видят най-добре в амбициозния климатичен план на губернатора на Вашингтон Джей Инслий.

Планът на Инслий призовава за производство на енергия без въглероден диоксид до 2035 г. Това означава пълен отказ от въглища и природен газ, като те ще бъдат заменени от източници като слънчева или вятърна енергия. Поради това ще трябва да се построят редица предприятия и заводи за съхранение на енергия, а сградите ще трябва да се приспособят за използването на електричество вместо газ за отопление и готвене. Освен това ще е необходимо изграждането на множество станции за зареждане на електромобили заради прехода от превозни средства на газ и бензин към електрически автомобили.

Голяма част от това може да бъде финансирано с по-високи данъци за богатите, но ще са нужни и хиляди служители и ресурси. Тези ресурси ще бъдат отделени от производството на други продукти и услуги, което означава, че цените на потребителските стоки ще нараснат. В резултат на това американските граждани ще станат по-бедни в краткосрочен план.

Ръстът на цените ще бъде временен. След завършването на прехода енергията ще бъде по-евтина спрямо предходните периоди. Но в рамките на 10 или 20 години американската икономика ще трябва да измести фокуса си от задоволяването на настоящите нужди към изграждането на бъдещето. Подобни саможертви са правели развиващи се икономики по време на силен растеж. Когато Южна Корея и Тайван са започнали бърза индустриализация, цялото население е работило здраво и е правело икономии, за да осигури по-добър стандарт на живот на следващите поколения. Преходът към нискоемисионна икономика ще бъде сходен.