Пауъл за рисковете за икономиката

Джеръм Пауъл, председател на Фед

15:25 | 4 март 2020
Автор: Иван Николов

Откъс от изявлението на Пауъл на 3 март 2020г. като Комитетът по отворени пазари обяви половин процентен пункт намаление на целевия диапазон за лихвата по федералните фондове федералната лихва и я намали до 1-1,25%.

"С колегите ми взехме това решение, за да помогнем на американската икономика да остане силна пред новите рискове за икономическата прогноза. Фундаментите на американската икономика остават силни.

Безработицата е на близо половинвековно дъно от повече от година. Темповете на увеличаване на работните места са солидни и заплатите растат. Тези силни условия на трудовия пазар подкрепят силното потребление на домакинствата, което е водещия фактор на икономическото развитие в последната година", каза Пауъл.

"Епидемията предизвика смущения в икономическата активност в много страни и предизвика значителни движения на финансовите пазари.

Вирусът и мерките, които бяха взети за овладяването му със сигурност за известно време ще тежат над икономическата активност и тук, и в чужбина. Започваме да усещаме последиците им върху туризма и пътуванията и чуваме тревогата на индустриите, които разчитат на глобалните вериги на доставка. Мащабът и устойчивостта на общите последици върху икономиката обаче остават с висока несигурност. И ситуацията остава нестабилна".