Германия отделя 950 млн. евро за обезщетения при несъстоятелност

Плащанията през миналата година възлизат общо на 842 милиона евро

18:40 | 20 февруари 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Агенцията по заетостта в Германия отчита значителен ръст в размера на обезщетенията при несъстоятелност през тази година, съобщава германското издание WirtschaftsWoche. Агенцията е изчислила сумата от 950 млн. евро, необходими за изплащане на заплати на служители във фирми, обявили фалит.

Предвид по-слабата икономиката на страната през миналата година е трябвало да се изплатят значително повече средства от предварително планираните. Плащанията през миналата година възлизат общо на 842 милиона евро, с 254 милиона евро повече спрямо предходната.

Обезщетенията при несъстоятелност се финансират от вноска, изплащана от работодателите и управлявана от Агенцията по заетостта.

След пиковите за германската икономика години тя отслабна заради международните търговски конфликти. Този удар понесе експортноориентираната индустрия в страната. За 2019 г. БВП на Германия е нараснал с 0.6%, което е значително по-малко като стойност спрямо нивото през предходните години.

Данните за фалитите също отчитат леко повишение. През миналата година се е наложило 7908 корпорации да обявят фалит. За първи път от шест години насам е била отчетена „повече корпоративна несъстоятелност“, казва Йенс Десьо от специализираната в анализ на данни компания STP Business Information. Особено в областта на логистиката, търговията и ресторантьорството повечето компании са изпаднали в несъстоятелност.

Deutsche Bundesbank не прогнозира фундаментална промяна в пазарната конюнктура на най-голямата европейска икономика през първото тримесечие на 2020 г. Вътрешната икономика вероятно ще продължи да дава тласък.

От друга страна, в момента разпространението на коронавируса представлява риск за германската икономика. "Временният спад на общото търсене би стопирал германската експортна активност", посочват експерти от Deutsche Bundesbank.

Синдиците и консултантите по преструктуриране на предприятия възприемат доставките на автомобили и търговията на дребно като кризисни сектори. Рискът от фалит нараства и сред пекарните и заведенията за бързо хранене, както и за болниците и домовете за социални грижи.