Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Германия трябва да промени мисленето си, за да преодолее проблемите

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на Rocksure, Светът е бизнес, 19.02.2020

21:08 | 19 февруари 2020
Андрей Стойчев, изп. директор на Rocksure. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Стойчев, изп. директор на Rocksure. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Германия не промени драстично начина си на мислене по отношение на бизнеса и иновациите в технологии, ще има доста големи проблеми. Това каза Андрей Стойчев, изпълнителен директор на Rocksure, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Стойчев Германия може да добави нови проблеми към вече понижените прогнози за икономическото ѝ представяне през 2020 г. Той отбеляза, че вероятно промените в автомобилната индустрия ще доведат до известни сътресения в страната.

„Ако в следващите 5 години Германия не промени мисленето си, ще има проблем... Консерватизмът ѝ е основната причина за това“.

Гостът коментира и Brexit като фактор за пазарите. Той отбеляза, че отражението на процеса вече остава предимно на местно ниво, донякъде засегнати са Германия и Франция.

По думите на Стойчев европейските държави могат да спечелят от изнасянето на компании извън Кралството.

„Едва ли Brexit ще се отразява на пазарите. Темата, особено за по-дългосрочните инвеститори, би трябвало да са президентските избори в САЩ“.

Експертът не очаква промени в паричната политика на Европейската централна банка до края на 2020 г. Според него Федералният резерв също няма да премине към нови мерки поне до президентските избори в САЩ.

„До изборите в САЩ и настроенията на пазара, и политиката на Фед ще останат непроменени“, прогнозира Стойчев.

Гледайте целия разговор във видео материал.