Бизнесът в Германия чертае мрачна прогноза за икономиката през 2020 г.

Най-голямата европейска икономика няма да отбележи значителен растеж през тази година, смятат от DIHK

11:24 | 19 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика едва ли ще отбележи реален растеж тази година, заяви водещо индустриално лоби в страната в последния си доклад, подчертавайки мрачното състояние на най-голямата европейска икономика.

Лошите новини за перспективите пред Германия пристигат последователно след известните подобрения в края на 2019 г., пише Bloomberg. Износителите – надявайки се да се възползват от търговско споразумение между САЩ и Китай, бяха засегнати от затварянето на фабрики заради китайския коронавирус, докато инвестициите и плановете за наемане на служители се забавят заради нарастващата несигурност.

Докато Bundesbank се опитва да внесе оптимизъм в настоящата ситуация, посочвайки, че настроенията се подобряват спрямо миналогодишните, последната прогноза на DIHK чертае мрачна картина за икономиката. Въпреки повишението на прогнозата за ръст от 0.7% през 2020 г. групата посочва, че той до голяма степен ще се дължи на статистически ефекти и допълнителните работни дни.

Правителството е по-оптимистично, като миналия месец повиши прогнозата си за растежа през 2020 г. с 0.1% до 1.1.%.

Перспективите пред германската икономика остават мрачни въпреки слабото подобрение. Графика: Bloomberg 

„Все още много компании очакват ситуацията за бизнеса да се влоши вместо да се подобри тази година“, заяви управляващият директор на управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен. Той добави, че дори ситуацията да се подобрява след есента на 2019 г., все още бизнесът е далеч от еуфория на фона на новата несигурност от коронавируса.

След избухването на епидемията в Китай очакванията на инвеститорите за износните сектори в Германия рязко се влошиха. Adidas и Volkswagen бяха сред компаниите, принудени временно да затворят магазини и фабрики през последните седмици.

И все пак коронавирусът може да не е най-голямото предизвикателство за Германия. Страната се опитва да се справи с редица структурни проблеми, включително прехода в автомобилната индустрия към електромобили, дигитализацията, преминаването към по-чиста енергия и недостига на работна ръка.

Близо 50% от 26-те хиляди компании, допитани между средата на декември и средата на януари, посочват икономическата политика като риск за техния бизнес - най-високият процент, регистриран някога.