В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България има неразвит потенциал за устойчив туризъм

Димитър Попов, член на УС на АБТТА, В развитие, 29.01.2020

Димитър Попов, член на УС на АБТТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Попов, член на УС на АБТТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Формите на екотуризъм са поне над 30 и могат да се развиват, но за това се изискват добри познания. България предлага условия за такъв тип туризъм, например конен, пешеходен. За съжаление обаче не сме организирали уъркошопове, където да запознаем аудиторията с ползите и необходимостта от това. Това мнение изрази Димитър Попов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АББТА), в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Вероника Тонева, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Целият туризъм в Западна Европа минава под егидата на устойчивост и това е темата за бъдещето развитие на туризма. Трябва да се опитаме да дефинираме кои форми на туризъм са устойчиви. Това са немасовите - по-малко хора, на по-отдалечени места, с максимален социален социален и икономически ефект върху местните общества. Това в България почти не се случва".

Даденостите ни не могат да поемат обема от туристопок, който се стича към тях, коментира Попов.

Свръхтуризъм

В България в София се наблюдава свръхтуризъм, обусловен от нискотарифните превозвачи. В Европа Барселона и Венеция също са пренаселени. Реакция на недоволство идва от местното население. Има замърсяване, шум. От друга страна, у нас Витоша е напълно неразработена. Не използваме своите дадености.

Авиотранспортът и туризмът в контекста на ограничаване на въглеродните емисии

По тази тема гостът отбеляза, че самолетните билети ще се оскъпят малко, но така или иначе цените им са спаднали много предвид нискотарифните превозвачи. Все пак той изтъкна колко е важно наличието на интересен туристически продукт.

Димитър Попов взе отношение и по темата за системата All inclusive, която определи като неустойчива, но все пак практика, която продава. Круизния туризъм пък охарактеризира като най-неустойчив.

Последни новини
Още от В развитие