В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Отрицателните лихви могат да стигнат и до България

Емил Аспарухов, финансов експерт, В развитие, 23.10.2019

Отрицателните лихвени проценти са не само оправдана, а и неизбежна стъпка. Винаги има такава инерция и тактика на изчакване, когато банките трябва да въведат непопулярни мерки. Сега сме навлезли в ера, в която дълго време лихвите ще бъдат отрицателни.Това е като наказание за спестителите, коментира Емил Аспарухов, финансов експерт, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Ние като страна сме пример за много на брой неголеми депозити. Тези отрицателни лихви не засягат особено спестителите засега, но водят до натрупвания на негативни резултати за банките".

"Ниските лихвени проценти по депозитите са много по-ниски, отколкото тези по кредитите. Комбинация от увеличени такси и комисиони с благоприятна среда относно лихвени проценти за приходи от кредитиране е основното, заради което банките у нас печелят повече от обикновеното", отбеляза гостът. Според него обаче и в България може да станем свидетели на отрицателни лихвени проценти. 

"Най-големият риск в средносрочен план е точно натрупаните класове активи, които са най-рисковите, но които постоянно растат като резултат от ниски лихвени проценти, реализирани от централните банки. Пенсионните фондове и институционалните инвеститори нямат друга алтернатива освен да пласират средства в рискови активи като акции, например".

 

Последни новини
Още от В развитие