В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Косово може да обмисли автономия на местните сърби

Д-р Антон Панчев, балканист, В развитие, 24.09.2019

Отчаянието във външнополитически план, което обзема Косово и неговите граждани, може да доведе до по-радикални стъпки във външната политика на новото правителство. Това мнение изрази д-р Антон Панчев, балканист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Налага се мнението, че Косово, за да постигне успехи във външнополитически план, трябва да направи някакви сериозни отстъпки на Сърбия“, посочи Панчев. Според него е много вероятно дори страната да даде автономия на местните сърби или част от своята територия на Сърбия.

„Все повече се говори и за промяна на преговорния формат между Прищина и Белград“, посочи Панчев. Той отбеляза, че един от вариантите е преговорите да не са между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз, а да бъдат привлечени и други държави, включително САЩ и Русия, и дори да бъде свикана международна конференция, която да преодолее конфликта между двете страни.

„Все още обаче е много рано да се правят прогнози какъв ще е вероятният формат и какви ще са позициите на страните“, добави той.

Според него на предстоящите избори на 6 октомври в Косово за победа ще се борят движението „Самоопределение“ и Демократичният съюз.

„Много избиратели в Косово желаят промяна заради тежките икономически и социални условия и проблемите във външната политика“.

Гостът отбеляза, че резултатите ще са повлияни от високата безработица в страната, достигаща до 30%, и широката клиентелистка мрежа, която вследствие са сформирали управляващите партии.

„Другият проблем е, че двете водещи партии преговаряха за предизборна коалиция, но не сключиха такава“, допълни балканистът. Според него основната причина е, че Демократичния съюз на Косово е доста по-приемлив партньор за останалите партии при създаване на управленска коалиция след изборите.

„Най-вероятната коалиция наистина ще е между Демократичния съюз и "Самоопределение", но са възможни и други варианти“.

Последни новини
Още от В развитие