В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Латвия и Естония са най-сигурни, а Италия най-колеблива за оставане в еврозоната

Манфред Хюбнер, главен стратег в Sentix, „В развитие“, 31.05.2019 г.

Италия е страната с най-голям риск от напускане на еврозоната, според изследване на Sentix, цитирано от главния ѝ стратег Манфред Хюбнер в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Най-малки рискове за еврозоната предвиждат в Латвия и Естония, според инвеститорите. Италия остава страната, която е с най-голям риск от напускане на еврозоната. Вероятността Гърция да напусне спадна до само 3%“.

Още по темата

Но така или иначе средният риск от пореден случай на Брекзит е близо до историческия минимум, отчита Хюбнер. Към момента шансовете са едва 8% при историческо дъно от 6%. Най-големи бяха опасенията през 2012 г. около дълговата криза на Гърция, но ето, че 7 години по-късно страната е неизменна част от Европейския съюз.

„През последните 12 месеца политическото напрежение, особено около Брекзит, се повиши. Но европейците политиците създадоха впечатление у инвеститорите, че правят всичко възможно, за да запазят еврозоната“.

Резултатите от евроизборите не са оказали особено негативно влияние на инвеститорските настроения на „стария континент“, казва още Хюбнер. Въпреки някои промени в Европейския парламент, форматът му не е чак толкова изненадващ, колкото вещаеха предварителните прогнози.

„Ако икономиката отново изпадне в рецесия, инвеститорите пак ще имат проблеми и всички инструменти трябва да са поставени на масата. Марио Драги направи точно това. И все пак в момента няма останали много инструменти и това е заплаха за еврозоната“.

Целия разговор с Манфред Хюбнер вижте по-горе.

Последни новини
Още от В развитие