В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Високата активност на изборите е поука от Брекзит

Проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра Европеистика в СУ, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра Европеистика в СУ, „В развитие“, 30.05.2019 г. Проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра Европеистика в СУ, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Избирателната активност на българите на последните европейски избори контрастира ярко със средната активност в останалата част от Европейския съюз (ЕС), като дори бе отчетен най-добрият резултат от 40 години насам. Каква е причината за пробуждането на европейците и какво следва от тук нататък за Европейския парламент (ЕП), коментира съучредителят на катедра Европеистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Ингрид Шикова за предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев. За разговора помага редакторът на Bloomberg TV Bulgaria Калина Донкова.

„Хубавото е, че европейските граждани разбраха колко важен е ЕС, възползвайки се от поуките от Брекзит“.

Още по темата

Въпреки високите резултати на антиевропейските и зелените партии, управляващата коалиция на ЕП най-вероятно ще бъде съставена от някоя от четирите водещи сили, смята проф. Шикова. Това са консерваторите, социалдемократите, демократите и самите зелени, които с годините придобиха все по-голяма популярност сред младото европейско общество, проявяващо грижа за планетата ни.

„Неминуемо ще има повече дискусии в ЕП с оглед толкова многото партии, но това не е непременно нещо лошо“.

20-годишният юбилей от основаването на катедра Европеистика към СУ е още един от поводите, за да потърсим проф. Ингрид Шикова за мнение, тъй като в ролята ѝ на съучредител е една от важните фигури, формиращи европейските настройки у нас.

„Ползите от катедра Европейските е изключително важна, защото все още има прекалено малко хора, които разбират как функционира ЕС“.

Видео от целия разговор вижте горе.

Последни новини
Още от В развитие