В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българският SOFIX е единственият губещ индекс в ЦИЕ

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 04.04.2019

Първото тримесечие на 2019 г. е доста положително за европейските и американските борси . Голяма част от регионалните индекси по целия свят регистрираха рекордни стойности. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"От борсите в Централна и Източна Европа българският Sofix е единственият индекс, който отчита спад през първото тримесечие на 2019 г. Спадът на Sofix е от 1.78%. Това показва сериозен негативен тренд през последните месеци".

Новите компании в SOFIX са „Градус“, „Индустриален холдинг България“ и „Доверие – обединен холдинг“, а излязоха „Албена“, „Монбат“ и „Трейс Груп Холд“, заяви Иванова.

"Част от пазарните анализатори в България смятат, че трябва да се направи подобрение по отношение на ребалансирането на SOFIX, за да не се стига до такива ефекти върху показателя".

Ребалансирането на показателя не е в основата на представянето, коментира тя.

"Ликвидността на пазара е толкова слаба, като има дни, в които над 90% от оборота се формира от единични сделки. Брокерите от пазара посочват като причина за спада нежеланието от страна на купувачи и продавачи. Никой не иска да продаде акциите си на загуба".

Няма изключително положителни изненади, което би могло да стимулира пазара, отбеляза тя.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие