В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Последният продукт на Съвета по иновации е иновационен хъб за стартъпи

Доц. Йосиф Аврамов - член на УС на Българска търговско-промишлена палата и Съпредседател на Съвета по иновации към БТПП , и инж. Алина Попова - собственик и управител на „Сферата 123”; В развитие, 15.11.2018

Последният продукт на Съвета по иновации е иновационен хъб за стартъпи, коментира доц. Йосиф Аврамов - член на УС на Българска търговско-промишлена палата и Съпредседател на Съвета по иновации към БТПП, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Когато научно откритие, патент или технология се превърнат в продукт с добавена стойност и парична възвръщаемост, тогава стават иновация, смята доц. Аврамов. "Доста наши учени не успяват с откритията си да достигнат до пазара. Това е задачата на Съвета по иновации – да опосредства връзката между науката и бизнеса и част от научните открития. В България все пак има значими научни открития. Стъпките в тази посока са да се създаде трансфер на технологии. Съветът по иновации направи към своята структура центъра за трансфер на технологии и иновационна борса", допълва той.

"Последният нов продукт на Съвета по иновации, който в момента се реализира заедно с Асоциация на стартъпите, е иновационен хъб за стартъпи. Иновационната стратегия за интелигентна специализация успя да съдейства за развитието на иновациите и благодарение на нея България прие по-поносима за бизнеса оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тази стратегия даде 4 направления в усъвършенстването на иновациите. Тя в известна степен играе съществена роля в една нова програма - „Наука и образование за интелигентен растеж“".

В областта на енергийната ефективност има проект за дървени куполни къщи, разкрива инж. Алина Попова - собственик и управител на „Сферата 123”. "Благодарение на сферичната им форма и дървена конструкция се получават добри показатели на енергийната ефективност и комфорт. С поред изчисления от специализиран софтуер можем да намалим цената на климитизиране на сградата със 70 до 90%. Понеже конструкцията на къщата е лека, това позволява във фундамента ѝ да няма метал. Така нейният обитател в постоянна връзка със земното магнитно поле. Сега сме в техническата фаза на проекта и много скоро вярвам, че ще видим първа реализирана къща на български пазар, а и на Балканите. Добри локации са покрайнините на големите градове, по-близо до природата", категорична е тя.

"Съветът по иновации в средата на декември ще направи инвестиционен форум, който ще акцентира на плана Юнкер за големи предприятия. България чрез три банки е вкарала три кредитни нисколихвени линии с големи гаранции по плана Юнкер, но има един популяризиран проект – Биовет Пещера. Други ще бъдат представени пред високопоставени служители пред Европейския фондове за стратегически позиции".

 

Последни новини
Още от В развитие