Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Обединяването на наука, образование и бизнес води до иновации

Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика", Смарт час, 13.01.2020

Образованието създава кадрите, които са необходими на бизнеса, а науката формира решения, които да подобрят производството и функционалността на много видове бизнес. Така коментира взаимовръзката между трите компонента - наука, образование и бизнес, Георги Иванов, съоснователи на сдружението "Апетит за образование чрез практика", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"През последните няколко месеца работихме усилено върху Националния научно-образователен фестивал, който е със силна лекционна част. Привлякохме и много изложители - над 70, от различни сфери. Ще присъстват над 5 хил. души".

"Намерихме финансиране за онлайн платформа, върху която работим. Тя ще обединява наука, образование и иновации на едно място", разкри гостът.

"Науката заема може би водещо място във високотехнологичните компании. БАН има силни разработки, които биха могли да намерят приложения в бизнеса на глобално ниво".

"Над 45 училища в страната искат да присъстват на фестивала. Всеки посетител може да се докосне до практическата насоченост на природните науки. Третият отличаващ фестивала фактор е модулът за националното обсъждане на иновации в образованието и споделяне на добри практики", разказа Иванов.

"Samsung ще е сред присъстващите на фестивала, като ще представи своя дигитална платформа, сканираща бележник и показваща уроци. Социалната отговорност на компанията се изразява в това да дава безплатни инструменти на учители, с които да разнообразява образованието".

"На най-активните ученици в рамките на фестивала ще бъдат предоставени 10 платени стажа. Това е начин за бизнеса да намира бъдещи кадри. В бъдеще планираме създаването на научно-образователен център, където да се работи на ежедневна база", сподели като част от плановете на сдружението гостът.

Още по темата

Целия разговор гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Смарт час