Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Финландското образование комбинира успешно теория и практика

Пламен Димов, преподавател по музика в Китее, Финландия, Смарт час, 01.04.2019

Говорейки за гимназия, основното задължение на един учител по музика е да има капацитета на музикант. Теорията се запазва като фундамент, но във въздуха е новото и трябва да бъдеш в контакт с него. Теорията следва трябва да е комбинирана с практиката, коментира Пламен Димов, преподавател по музика в Китее, Финландия, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Финландците се народ, който се изслушва взаимно, подчерта преподавателят по музика в Китее. "Това е заложено във възпитанието на малките деца. Никога обаче от малки не се оформя профилът им. Амбицията на родителите не е прекалена. Подготовката им започва от ранна възраст. Има силна организация за защита на детето. Ролята на учителя е да каже на родителите какви са заложбите и потребностите на децата. Подходът е индивидуален спрямо всяко отделно дете", поясни той.

Аз провокирам младите хора, вдигам летвата нагоре, спомена Пламен Димов в отговор на въпроса как е открил таланта на Таря Турунен от Nightiwish.

По думите на госта масовата култура, свръхамбицията и демокрацията затрудняват процеса по преподаване на учителите в България за разлика от Финландия, където процесът по осъзнаване на учениците се случва естествен път.

"Учителят не трябва да стои на много висок пиедестал. Трябва да слезе почти на нивото на учениците си, но да има респекта им и да бъде в хармония, без да превишава границите си на възпитател. Доброто домашно възпитание във Финландия помага на учителите да се работи по-лесно". 

Последни новини
Още от Смарт час