Акциите на Tesla поскъпват със 122% от началото на годината

Нито една друга компания от Nasdaq 100 не е успяла да постигне и една четвърт от този ръст от началото на 2020 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

След отварянето на щатската борсова сесия във вторник акциите на Tesla поскъпнаха със 17% - което е изключително, ако се изключи фактът, че те спечелиха 20% през предишния ден, още 10% в рамките на един ден миналата седмица, а седмицата преди това с по 7 и още 10%, съобщава Bloomberg.

Така акциите на производителя на електрически автомобили поскъпват със 122% само от началото на тази година, което дава на Tesla пазарна стойност по-голяма от тази на General Motors, Fiat Chrysler Automobiles NV и Volkswagen взети заедно.

Още по темата

Всичко това събужда много въпросителни на Wall Street, тъй като нито една друга компания от Nasdaq 100 не е успяла да постигне и една четвърт от този ръст от началото на 2020 г. Сред причините за това представяне са рекордните приходи и печалбата за четвъртото тримесечие, както и откриването на новия завод в Китай. Част от пазарните участници смятат и, че традиционните производители на автомобили няма да успеят да настигнат Tesla производството на електрически автомобили.

Един час преди края на сесията във вторник акциите на Tesla поскъпват с 20.96% до 943.79 долара, като общо от началото на седмицата ръстът достига 45%.

Още на 22 януари Tesla изпревари германския автомобилен гигант Volkswagen по пазарна капитализация. Дори и две седмици по-късно стойността му от 140.6 милиарда долара в края на сесията в понеделник надхвърля стойността на VW с около 50 милиарда долара.

Последни новини
Още от Пазари