Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Технологичните компании не са формирали балон

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 01.02.2020

21:32 | 1 февруари 2020
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на коронавируса води до отлив на интерес от рисковите активи. Но се съмнявам той да се превърне в глобална пандемия, която да застраши човечеството. Това мнение изрази Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Видяхме сериозно движение при основните държавни ценни книжа, и при безрисковите валути. Редица основни производители в Китай като Apple, Toyota и други обявиха, че за известно време прекратяват производството на заводите си там, за да могат да помогнат в ограничаването на вируса. Все пак ще има краткотрайно въздействие върху китайската икономика и глобалния растеж. Вирусът е изтрил 1.3 трлн. долара от капиталовите пазари".

Парична политика

"И Федералният резерв на САЩ, и Европейската централна банка се насочиха в полето на преразглеждане на стратегиите си", уточни Ваньов.

Европа

"Германците избегнаха рецесията на косъм засега, но все още не са далеч от нея. Ръстовете в еврозоната си остават анемични. Brexit влияе все по-малко".

"Видяхме интересен доклад на Tesla и печалба над очакванията. Те показаха, че ще успеят все някога да излязат на зелено. Но в Европа се наблюдава страх от възможни мита", подчерта още анализаторът.

САЩ

Според Ваньов американският президент Доналд Тръмп е консервативен и подходът му "Америка на първо място" ще продължи да действа.

"По темата за технологичните гиганти гостът отбеляза, че пазарът им започва да изглежда все повече като този през 2001 г. Все пак технологичните компании в момента според мен не са в сферата на балона, но определено представят добри инвестиции".

Петрол

"Петролът винаги е бил силно корелиран с икономическите очаквания, нормално е да има кратки разпродажби. Ситуацията в Близкия изток се поуталожи".

За активите убежища анализаторът разкри, че момента те са търсени. "Швейцарският франк устремно се е запътил към паритет с еврото, японската йена показва сравнително добро развитие", отчете той.

Целият разговор гледайте във видеото.