Месец след историческото IPO: Акциите на Saudi Aramco поевтиняват

Мнозина анализатори предупреждаваха преди IPO-то, че инвестиционният риск е висок заради геополитическото напрежение в Близкия изток

Снимка: Matthew Martin/Bloomberg Снимка: Matthew Martin/Bloomberg

Статутът на саудитската държавна компания Saudi Aramco е на огромен производител на петрол, базиран в един от най-конфликтните региони в света – Близкия изток. Ето защо анализатори винаги са считали, че има голяма вероятност компанията да страда от периоди на волатилност, пише Bloomberg.

Но малцина очакваха да се стигне до сегашната ситуация в региона и пазарите да се изправят пред такъв сериозен тест само месец след историческото IPO на компанията на стойност 25.6 млрд. долара.

Акциите на най-печелившата компания в световен мащаб се понижават с 1.7% в неделя, което е най-големият спад от последните над 2 седмици. Това се случва, след като бе убит един от най-влиятелните генерали на Иран Касем Солеймани по нареждане на американския президент Доналд Тръмп. Това засили притесненията за задълбочаване на напрежението край Персийския залив.

„Рисковете ще останат в близко бъдеще, докато Вашингтон и Техеран отправят заплахи един към друг. Спадът в цената на акциите на Saudi Aramco е естествена реакция към общите страхове от риск, които обхванаха пазарите след събитията от преди дни“, коментира пазарният анализатор в базираната в Лондон компания FXTM Джамел Ахмад.

Нападението срещу генерал Солеймани е сигнална лампа за рисковете при инвестиране в региона. През септември атака с дрон наруши производството на Saudi Aramco, но месец по-късно компанията се възвърна към производството на 9.9 млн. барела на ден и се насочи към най-голямото IPO в исторически план.

По време на IPO-то много чуждестранни инвеститори и анализатори посочваха геополитическия риск като причина да се стои далеч от акции на Saudi Aramco. Според тях те бяха твърде скъпи. Донякъде компанията си изгради вътрешна защита, тъй като акциите са предимно в ръцете на инвеститори, които са свикнали на политиката в региона. Правителствени институции на Саудитска Арабия инвестираха близо 2.3 млрд. долара в IPO-то.

„Повечето акционери са дружества или лица, свързани с правителството в Рияд. Волатилността ще бъде ниска, ако не бъде извършено ново нападение, за което смятаме, че има малка вероятност. Когато цената на петрола се повишава, рискът намалява“, обяснява Марван Хадад, старши портфолио мениджър в Emirates NBD Asset Management.

Последни новини
Още от Новини