Франция и Германия подписват Договора от Аахен

Текстът включва икономическо, външно политическо и военно сътрудничество

Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Ангела Меркел, канцлер на Германия, в дясно. Брюксел, Белгия, 13 декември 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Ангела Меркел, канцлер на Германия, в дясно. Брюксел, Белгия, 13 декември 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще подпишат на 22 януари нов договор за засилване на френско-германските отношения 4 месеца преди европейските избори, съобщи АФП.

Текстът, който ще бъде одобрен в Екс-ла-Шапел /Аахен/ в Германия, предизвика противоречия във Франция, където и крайната десница, и левицата видяха загуба на национален суверенитет и „подравняване” към Берлин.

Договорът „за френско-германско сътрудничество и интеграция” трябва да допълва Елисейския договор от 1963, подписан също на 22 януари от генерал Де Гол и Конрад Аденауер, който конкретизира помирението след войната.

Договорът от Екс-ла-Шапел /Аахен/ предвижда обединение на политиките в областта на икономиката, външната политика и отбраната на двете страни, сътрудничество в трансграничните райони и парламентарна общност от 100 френски и германски депутати.

Според Deutsche Welle договорът ще позволи реформи в ЕС.

Текстът предвижда координация в областта на опазване на околната среда и мерки срещу промените в климата, но не засяга имиграционната политика.

Германският Бундестаг и френското Национално събрание приеха резолюции с искане за повече сътрудничество между двете страни.

Договорът предвижда създаване на френско-германска икономическа зона, общи професионални училища и Френско-германски център за изкуствен интелект, съобщава DW.

„Договорът укрепва френско-германската двойка в 2 области – по-голямо сближаване в икономическите политики, външни работи и отбрана. Второто е европейското сближаване и това е ново спрямо Елисейския договор”, каза посланикът на Франция за БНТ1.

„Това е позитивен импулс,  не негативен, с който те искат да налагат нещо на останалите”, каза посланикът на Германия пред БНТ1.

Екс-ла-Шапел /Аахен/ е столицата на империята на Шарлеман /Карл Велики/, територия, простираща се в днешните Франция и Германия /и извън тях/ и понякога описвана като "ядрото" на обединена Европа. Меркел и Макрон вече проведоха среща там през май 2018, когато френският президент получи медала Шарлеман за "визията си за нова Европа".

 

Последни новини
Още от Новини